Det bør gjøres tydelig at alminnelige offentlighetsregler skal gjelde dersom fjernmøteordningen for rettssaker videreføres, mener NJ.

Vil fortsette med fjernmøter i retten: NJ ber om tydelige regler

Norsk Journalistlag ber om at det legges til rette for journalister under fjernmøter i domstolene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På grunn av pandemien har domstolene hatt tilgang til å holde fjernmøter i straffesaker og sivile saker. Nå har regjeringen ved Justis- og beredskapsdepartementet foreslått å midlertidig utvide ordningen.

I et høringsinnlegg fra Norsk Journalistlag (NJ) ber fagforeningen om at reglene om offentlighet gjøres tydelige, dersom forslaget blir vedtatt.

NJ understreker at tekniske utfordringer ikke holder som unntak fra åpenhetsprinsippet, og mener det skal legges til rette for at journalister skal kunne delta på rettsmøter.

Det betyr at det skal være «digital plass» til journalistene som ønsker å være til stede på møter, og at det skal være mulighet for spørsmål ved toveiskommunikasjon, mener NJ.

«Innledningsvis i pandemien var det store utfordringer for våre medlemmer knyttet til møteoffentligheten i rettsapparatet. Det må sikres at dette ikke skjer igjen, og at vi har et godt regelverk som legger tydelige rammer for håndteringen av journalisters tilgang til rettsmøtene», heter det blant annet i innlegget fra NJ.

Høringsfristen går ut onsdag, og NJ ber altså om at det i forslaget fra regjeringen skal inkluderes en henvisning til alminnelige regler om offentlighet.

Powered by Labrador CMS