Både Norsk Journalistlag og Norsk Presseforbund protesterer mot forslaget om å hemmeligholde flere medisinpriser.

Protesterer mot hemmelige medisinpriser

NJ og NP krever innsyn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Siden 2017 har priser og rabatter på legemidler vært holdt hemmelig for offentligheten.

Nylig gikk det ut en høring fra Helse- og omsorgsdepartementet om anbud på folketrygdfinansierte medisiner. Der foreslås det at prinsippet om hemmelighold også skal gjelde vanlige medisiner på blå resept.

– Vi fratas mulighetene

Både Norsk Journalistlag (NJ) og Norsk Presseforbund (NP) protesterer mot forslaget i sine høringsinnspill. NJ peker blant annet på at behovet for allment innsyn i medisinpriser er stort.

«Hemmelighold forhindrer muligheten for å ettergå helsetjenestens prioriteringer», heter det i høringsinnspillet.

Tron Strand mener myndighetene lammer diskusjonen.

Leder for Pressens offentlighetsutvalg og journalist i Bergens Tidende, Tron Strand, sier til Journalisten at myndighetene setter en stopper for offentlig debatt med hemmeligholdet.

– Ved forhandlinger av rabatter foreslås det nå at rabattene skal være konfidensielle. Når myndighetene sier ja eller nei til en blåresept-medisin får vi ikke vite prisen, eller grunnlaget for prioriteringene. Vi fratas mulighetene for å diskutere, sier Strand.

Lammer diskusjonen

En offentlig debatt om myndigheten gjør de riktige valgene er viktig, mener Strand. Han nevner som eksempel da sykehusene forhandlet om medisinen Spinraza. Legemiddelet brukes av pasienter med muskelsykdommen spinal muskelatrofi. Opprinnelig var prisen cirka én million kroner per dose.

– Myndighetene forhandlet frem en rabatt. Den er hemmelig, men jeg vet at prisen endte på 600.000 kroner per dose. Prioriteringen sier mye: Det er ok med 600.000 kroner for å redde et liv, men ikke med én million kroner.

Hvilke konsekvenser prioriteringene har for helsebudsjettet er også hemmelig, og Strand mener det er svært beklagelig.

– Når man prioriterer på vegne av borgerne er det en kjerneoppgave for mediene. Hvorfor er det greit at en gruppe får behandling og en annen ikke? Det er midt i løypa for undersøkende journalistikk og det blir mye vanskeligere gjennom hemmelighold, avslutter han.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.


Powered by Labrador CMS