Bjørn Olav Jahr ble i dag tildelt Den store journalistprisen under åpningen av Nordiske Mediedager.

Nordiske Mediedager 2023

Hyller Bjørn Olav Jahr - får Den store journalistprisen

Den store journalistprisen i 2023 går til Bjørn Olav Jahr for hans arbeid med Baneheia-saken og Tengs-saken.

Publisert Sist oppdatert

Journalist og forfatter Bjørn Olav Jahr får Den store journalistprisen.

– De som eventuelt skulle mene at det står dårlig til med journalistikken i Norge, burde hatt samme privilegium som oss. Å få lov til å studere og diskutere det beste av den journalistikken som er laget i Norge det siste året, sa juryleder Eivind Ljøstad da prisen ble delt under åpningen av Nordiske Mediedager i Bergen i dag.

Prisen er på 100.000 kroner.

– Prisen går til et arbeid som får Vær varsom-plakatens punkt 1,5 til å reise seg med stående applaus: Det er pressens oppgave å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner.

I år var det for første gang offentliggjort hvem som var vinnerkandidatene i forkant. Fem prosjekter var med i finalen.

– På vegne av juryen vil jeg takke alle bidragsyterne og alle forslagsstillerne som har gjort arbeidet med å velge ut årets vinner av Den store journalistprisen intenst, krevende og svært givende, sa jurylederen.

Han fortsatte med å si at vi snakker for tiden mye om falske nyheter, om AI, om sosiale medier og alt som truer medienes eksistens og rolle i samfunnet, men det som truer aller mest er hvis vi glemmer å være kritisk til makt.

– Hvis vi glemmer å være en stemme for de stemmeløse. Hvis vi glemmer kjernen i journalistikken: Vær kritisk, still spørsmål, utfordre makta og sjekk fakta.

Ljøstad fortsatte med å fortelle at årets pris går til en person som viser at det er mulig å oppnå enorme resultater uten et mediehus i ryggen. Han har jobbet i motvind og storm, mot nær sagt resten av verden – i hvert fall medieverden.

– To av norgeshistoriens mest omtalte kriminalsaker fikk historiske gjennombrudd høsten 2022. Viggo Kristiansen ble frikjent etter å ha sittet uskyldig i forvaring i over 20 år. Fetteren til Birgitte Tengs ble fritatt for den sivile erstatningsdommen som har heftet ved han, sa Ljøstad.

– Årets vinner har tydeligere enn noen andre tatt den rollen. Hans arbeid har vært helt sentralt for at begge disse sakene ble gjenopptatt og uskyldige ble frikjent. Med en minutiøs tilnærming har han jobbet med begge disse sakene i årevis. Han har vist at det var utradisjonelle metoder som måtte til for å få belyst justisfeilene.

Jahr får prisen for å ha skrevet bøker og vært sentral i podkaster og tv-produksjoner. Han får også ros for å delt sine funn med flere mediehus.

– Felles for alle medier i Norge er et ønske om at Baneheia-saken og Birgitte Tengs-saken skal føre til mer åpenhet i straffeprosessen. Journalisters, og dermed allmennhetens tilgang til etterforskingsmateriale og bevis er i dag helt prisgitt hva politiet vil dele. Årets vinner har gjennom sitt imponerende arbeid i disse to sakene utvilsomt styrket medienes argumenter for at vi trenger en åpenhetsreform i rettsstaten, avsluttet juryleder Ljøstad.

Årets jury har bestått av:

  • Eivind Ljøstad, Fædrelandsvennen/Norsk Redaktørforening, juryleder
  • Helle Aarnes, Aftenposten/Norsk Journalistlag
  • Katrine Strøm, Hamar Arbeiderblad/Mediebedriftenes Landsforening
  • Anne Hafstad, Sykepleien/Fagpressen
  • Lars Kristiansen, NRK
  • Bent Skjærstad, TV 2

Tidligere prisvinnere:

  • 2022: Bergens Tidende for «Bergen Engines» og Aftenposten for «Pendlerboligene»
  • 2021: VGs «koronaoversikt», Verdens Gang
  • 2020: Siri Gedde-Dahl, Bernt Jakob Oksnes, John Rasmussen og Torgeir Krokfjord (Dagbladet) for artikkelserien «Glidens pris».
  • 2019: Maria Mikkelsen, Mona Grivi Norman og Frank V. Haugsbø (VG) for Tolga-saken
  • 2018: Per Egil Hegge og Finn Graff
  • 2017: Thomas Ergo, Hans Petter Aass og Rune Vandvik (Stavanger Aftenblad) for «Glassjenta».
  • 2016: Vegard Venli (Kommunal Rapport) for åpningen av aksjonærregisteret Anders Fjellberg og Tomm W. Christiansen (Dagbladet) for «Våtdraktmysteriet»
  • 2015: Synnøve Åsebø og Maria Mikkelsen (VG) for «Historien om Odin»
  • 2014: Frilansjournalistene Kristin Solberg og Anders Sømme Hammer, for arbeid i konflikt og krigsområder
Powered by Labrador CMS