Han hadde lagt ned fire år med hardt arbeid, jobba stort sett 12-14-timersdager disse årene, hatt mange søvnløse netter og hadde pantsatt huset og alt av eiendeler.
Alt fordi han hadde stor tro på SÁMI ođasmagasiidna, det samiske magasinet han mener har mangla i det samiske medielandskapet.
Men så fikk de i fjor avslag på samisk pressestøtte.
– Som om himmelriket åpnet
– Jeg var selv 100 prosent sikker på at vi ville få pressestøtte, ellers hadde jeg ikke jobba så hardt. Hvis du begynner å tvile på ting, kan også andre begynne å tvile, da er det fort gjort å miste gnisten, sier gründer og daglig leder Jan Skoglund Paltto.
Medietilsynets begrunnelse var at gaveabonnement ikke skulle telle med i opplaget.
Før nyttår fikk magasinet likevel innvilga pressestøtte etter en klage til Medieklagenemda, og mottok da til sammen over 12 millioner i støtte – 2,8 millioner kroner for 2020 og i underkant av 9,21 millioner kroner etterbetalt for 2019.
– Den følelsen, den var som om himmelriket skulle åpne seg, sier Paltto.
Både han og kona Kirsi Maritta Paltto har jobba døgnet rundt for magasinet, forteller han.
– Jeg hadde panta meg helt opp under pipa og vel så det. Så det var en stor lettelse da vi fikk støtte.
Roligere framtid
Nå blir det litt roligere dager framover, tror Pallto.
Han har hatt et par ansatte, redaktør Anne Rasmus, Nils Egil Gaup som har vært både grafiker, annonseselger og bidratt der det trengs, samt en del frilansere. Anne Berit Anti har også vært redaktør i halvannet år.
– Jeg må takke alle som har jobba med magasinet, men også alle leserne som har bestilt abonnement, sier mediegründeren, og opplyser at de får inn nye abonnenter daglig.
Abonnentetene bor hvor det bor samer – i hele Norge, i Sverige, Finland og til og med én i Russland.
Tidligere har Paltto starta flere andre virksomheter, men før han fikk ideen SÁMI ođasmagasiidna i 2015 hadde han aldri vært tilknytta mediebransjen.
Motivasjonen for å starte magasinet var at han mente det samiske mediemangfoldet mangla noe. Han savna mer samisk kritisk journalistikk, og mer journalistikk om samiske rettigheter og rettighetskamper.
Gå i dybden
Da det første magasinet akkurat hadde gått i trykken i 2017 sa han til Journalisten at han mener de samiske mediene slutta å kjempe for samiske rettigheter for 40 år siden. Magasinet skal gå i dybden i de tunge, politiske rettighetskamp-sakene, slik at leserne bedre forstår hva de handler om, og i tillegg formidle kulturkunnskap.
– Jeg er opptatt av å ivareta tradisjonell kunnskap. Det kan være om hvordan partere en rein, hvordan lage bidos, hvordan kle på seg søljer, eller om samiske musikere og kunstnere. Det setter leserne veldig stor pris på.
Gründeren brenner også for samiske språk, i magasinet er sakene på både nordsamisk og sørsamisk, og de jobber også med å få inn lulesamisk i første omgang, og alle de andre samiske språkene på sikt. Til sammen er det ni språk.
På nett skriver de også på norsk, slik at folk som ikke kan samiske språk også kan lese dem, både samer og andre.
– Vi har et mål om at samiske språk skal bli mer synlig. Det er viktig å få småspråkene fram, at språkene brukes, sier han om sør- og lulesamisk, sier Paltto, som i 2016 vant Den nordisk samiske språkprisen Gollegiella for sitt mangeårige arbeid med å fremme nord- sør- og lulesamisk, sammen med kona Kirsi Paltto.
Alle prispengene gikk med til magasinet, forteller han.
Har gjort «alt»
I tillegg til å være ansvarlig for drifta har Paltto både skrevet saker, fotografert, lært seg å bygge opp en nettside og utvikla den, korrekturlest, solgt annonser og solgt abonnement.
Alt uten å ta ut lønn fra SÁMI ođasmagasiidna. Han og kona driver nemlig et annet selskap i tillegg, med tolking, oversetting og undervisning i samiske språk og kultur. Det er blant annet dette som har finansiert det samiske magasinet.
– Jeg har stor tro på prosjektet. Jeg ville at det skulle lykkes, og om ønsket er stort nok, så går det. Om en går halvhjertet inn i noe, da går det ikke så bra.
Trening og tran
Nå som pressestøtta er på plass planlegger Paltto hvordan den nye framtida til SÁMI ođasmagasiidna ser ut, forteller han. De har nå ansatt Magne Ove Varsi som ansvarlig redaktør.
– Han er en av toppene inne samisk journalistikk. Vi satser på å løfte det journalistiske produktet på et enda høyere nivå, på toppnivå. Det er viktig når man skal bygge et mediehus at man har folk med journalistisk integritet og troverdighet og høy faglig kompetanse, sier Paltto.
Varsi har blant annet fartstid fra NRK Sápmi, flere samiske aviser, og har vært med å bygge opp den samiske journalistutdanninga.
I tillegg har magasinet ansatt Laila Labba som abonnementskonsulent, og på sikt blir det enda flere nye ansatte.
– Det er bra, så jeg ikke får hjertestans. Jeg har jo holdt på å stresse meg i hjel, men jeg tar tran så går det bra. Tran og løping med bikkja har redda meg, sier han.
Mediegründeren har stått opp klokka 05.00 hver morgen, og etter en løpetur med hunden har han dratt på jobb og blitt der til 20-tida om kveldene.
– På de korte treningsøktene får jeg opp pulsen og kan glemme alt, få inn ny energi. På de turene kan jeg tenke rene tanker og har løst mange oppgaver underveis.
Framover skal de satse på å videreutvikle både nettavisa, papirmagasinet og kontoer i sosiale medier, og skal produsere podkast, video, og mer til.
– Vi skal lage enda mer gode saker som fenger folk og vil ta i bruk all den moderne teknologien som finnes for å være mest mulig skodd for framtida, sier Paltto.