1000 journalister drept på ti år
2012 er et av de verste årene med opptil 93 drepte.
De ulike presseorganisasjonene som fører disse dystre statistikkene operere med litt forskjellige tall. Det skyldes trolig at noen tar med ubekreftede drap der journalister har forsvunnet og aldri er blitt funnet. Eller at noen teller medieansatte som en gruppe, mens andre skiller mellom reportere/fotografer og medieansatte i støttefunksjoner. Slik som teknikere, fiksere og sjåfører. En tredje gruppe er borgerjournalister og bloggere.
Tiårs telling
International News Safety Institute (INSI) opplyser at 1273 journalister og medieansatte er drept på jobb de siste ti åra. Mens Committee to Protect Journalists (CPJ) oppgir at 962 journalister er drept siden 1992.
Høyprofilerte utenlandske reportere som blir drept på jobb får mest oppmerksomhet, men INSI minner om at majoriteten av ofrene er lokale journalister. De løper en stor risiko fordi de lever i områdene de rapporterer fra. Statistikken viser at et mindretall er drept i krigs- og konfliktsoner. De aller fleste ble tatt av dage i fredstid mens de forsøkte å avdekke kriminalitet og korrupsjon i sitt eget hjemland.
- Det er den utålelige prisen for mange av våre nyheter, sier Rodney Pinder, mangeårig direktør i INSI.
Årets tall
Ifølge denne organisasjonen er totalt 156 medieansatte drept et par uker før 2012 er historie, 93 av dem journalister. Reportere uten grenser (RUG) melder om 88 drepte journalister, mens CPJ oppgir tallet 67.
Selv det laveste tallet gjør 2012 til et av de verste siden presseorganisasjoner begynte å føre statistikk midt på 90-tallet.
- Årsaken er hovedsakelig krigen i Syria, kaoset i Somalia og Talibans vold i Pakistan, sier generalskretær i RUG, Christophe Deloire.
Også CPJ skriver at dette året er et av de dødeligste siden de begynte å telle i 1992. Og det verste siden 2009 da en enkelthendelse, en massakre av journalister på Filippinene, utgjorde nesten halvparten av et antall på 74.
Topp fem
Syria har vært det aller farligste stedet for arbeidende mediefolk i 2012. Minst 17 journalister, 44 borgerjournalister og fire medieassistenter er drept der, ifølge RUG.
Assad-regimet har forsøkt å stenge internasjonale medier ute av Syria. Det har bidratt til at innbyggere sjøl har tatt opp kameraer og blokk for å dokumentere konflikten. Flere jobber for Damskusbyrået Shaam News, som har forsynt internasjonale medier med mye brukte videoer. Men omkostningene har vært store. Blant de mange drepte borgerjournalistene er 17-årige Anas al-Tarsha.
I Somalia er 18 journalister drept, og i Pakistan har ti journalister, og en medieassistent måttet bøte med livet. De to neste på topp-fem-lista er Mexico, der seks journalister er drept i år og Brasil der fem er drept.