NJs største fall

To prosent færre medlemmer enn i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Aldri før har så mange medlemmer meldt seg ut av Norsk Journalistlag som i fjor. Ifølge tall fra fagforeningen er det 188 færre medlemmer ved inngangen til 2010 enn året før. Det tilsvarer en nedgang på 1,93 prosent. Samtidig som disse har meldt seg helt ut av fagforeningen, har 485 tidligere fullt betalende medlemmer gått over til å bli delvis betalende, som pensjonister eller arbeidsledige.

Endring

Ifølge generalsekretær Jahn-Arne Olsen er dette trolig den største nedgangen NJ noensinne har opplevd. Han forteller at dette først og fremst er et uttrykk for krisen bransjen går gjennom, den verste noensinne. Derfor har ikke nedgangen i antall medlemmer vært uventet, men samtidig har tallene blitt noe høyere enn man først fryktet.

– Av de underliggende tallene er det oversikten over fullt betalende medlemmer som er mest bekymringsfull. For den forteller hvor mange som er i ordinær journalistisk virksomhet, sier Olsen.

Han forklarer at frafallet av fullt betalende medlemmer innebærer et inntektstap for NJ på mellom to og tre millioner kroner årlig. NJ har tatt budsjetthøyde for at ytterligere 100 medlemmer kan endre sin status til arbeidsledige eller pensjonister.

Journalisten

– Det vi ikke vet er hvor mye som kommer i overgangen fra 2009 til 2010. Vi vet heller ikke hvor mange som går med sluttpakke og er innenfor bestemmelsen om å betale full kontingent, sier Olsen.

Generalsekretæren forteller at det ikke er noen fare for NJs økonomi på kort sikt. Organisasjonen hadde ved utgangen av fjoråret 13,7 millioner kroner i egenkapital. Også fagbladet Journalisten har NJs landsstyre vedtatt å satse på. Bladet fikk før jul garantier om tilskudd til egenkapitalen.

Forbund

Høsten 2007 drøftet NJs landsstyre hvordan foreningen skal forholde seg til en utvidelse av medlemsmassen, for eksempel ved å gå over til å bli et industriforbund. Med tilbakegang i medlemstallene mener Olsen at det må drøftes.

– Det er naturlig at vi fram mot landsmøtet i 2011 diskuterer hele situasjonen. Men det er ingen grunn til å forhaste seg. Vi er ikke en profittorganisasjon, selv om vi ikke kan gå med underskudd i evig tid.Powered by Labrador CMS