FÆRRE: Antall søkere til journaliststudiene går ned. Foto: Birgit Danneberg
Færre vil bli journalist
Mindre kamp om studieplassene.
Antallet ungdommer som vil bli journalist er det laveste på åtte år. Det viser tall som Samordna Opptak la fram mandag.
Fall
Per 15. april var det registrert 1.026 søkere med journalistikk som førstevalg til følgende seks studiesteder: Høgskolen i Oslo og Akershus, Høgskulen i Volda, Universitetet i Nordland, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Bergen og Gimlekollen.
Tallet er ned 11 prosent fra 1.159 søkere i fjor. Inkludert alle søkere til studiene er nedgangen på 14 prosent fra 6.637 i fjor til 5.714 i år.
Det eneste studiet som opplever en liten oppgang er journalistlinja i Bergen, hvor det er åtte prosent flere søkere enn i fjor.
Den generelle nedgangen betyr at kampen om studieplassene blir noe lettere. Antallet førstevalgssøkere til de 268 planlagte studieplass er i år på 3,8 per studieplass mot 4,3 i fjor. I toppåret 2008 var tilsvarende tall 5,3.
Samme år var antallet førstevalgssøkere 1.399 og totalt antall søkere 6.810. Det gir en nedgang på henholdsvis 27 prosent og 16 prosent de siste fem årene.
Ansvarlige ved studiene i Stavanger og Gimlekollen er ikke i tvil om at årsaken til fallet i antallet søkere er nedskjæringene mediebransjen har opplevd den siste tiden.
– Vi har vært mer overrasket over at de dystre jobbutsiktene og rasjonaliseringene ikke har gjort at tallene har falt tidligere, sier førsteamanuensis og fagansvarlig for journalistikk ved Universitetet i Stavanger, Ole Bjørn Rongen.
Ikke nok
NLA Høgskolen Gimlekollen har kun fått 29 førstevalgssøkere til de 30 plassene ved TV- og radiolinja. Men seksjonsleder Liv Iren Hognestad er ikke bekymret for om de ikke får fylt plassene. Årsaken er at flere av de som kommer inn normalt er andre- og tredjevalgssøkere. Skolepenger må de også betale.
– At mediefag generelt er ned på landsbasis er ikke uventet. Det har med kutt og nedskjæringer i konsern etter konsern å gjøre, sier Hognestad.
Høgskolen vurderer jevnlig om de skal slå sammen de to linjene som er delt i avis og radio og tv.
– De som går avis jobber også en del med web-tv. En del nye jobber kommer på nett, og de kan og gå til lokalaviser.