Utleveringsbegjæringen av Julian Assange til USA skal opp for britisk høyesterett. Her Assange på vei ut av retten i London i januar 2020.
Utleveringsbegjæringen av Julian Assange til USA skal opp for britisk høyesterett. Her Assange på vei ut av retten i London i januar 2020.

Lovnader fra USA:
Assange slipper høysikkerhets-fengsel hvis han blir utlevert

Og en eventuell dom kan sones i hjemlandet Australia.

Publisert Sist oppdatert

Wall Street Journal (WSJ) melder at amerikanske myndigheter har forsikret Storbritannia om at Julian Assange ikke vil bli satt i høysikkerhetsfengsel hvis han skulle bli utlevert til USA.

I januar nektet en britisk dommer å gi tillatelse for utlevering av Assange på grunn av risikoen for selvmord hvis han ble plassert i høysikkerhetsfengsel og utsatt for ekstra sikkerhetstiltak, som isolat, som er vanlige ordninger før en rettssak i nasjonale sikkerhetssaker.

Onsdag 7. juli ble det kjent at anken fra USAs myndigheter om å gjøre om på denne rettsavgjørelsen skal opp for britisk høyesterett. Ingen dato for saken har foreløpig blitt satt.

Kan sone i Australia

I forkant av ankesaken har USA ifølge Wall Street Journal gitt Storbritannia en pakke med løfter som inkluderer at Assange ikke skal plasseres i ADX, et høysikkerhetsfengsel i Colorado, eller bli utsatt for ekstra sikkerhetstiltak.

USA har også forsikret britiske myndigheter om at Assange, hvis han blir dømt, vil få lov til å sone fengselsstraff i hjemlandet Australia.

WSJ viser til utdrag fra en rettsavgjørelse gitt av UK Crown Prosecution Service, statsadvokatkontoret for England og Wales.

Eksperter har uttalt til avisa at justisdepartementets tilbud om å la Assange sone i Australia er et uvanlig normbrudd. Fanger søker vanligvis om en slik ordning selv, etter dom.

– Det er ekstremt sjeldent, og skjer vanligvis etter domfellelse, sier Mark Lytle, en tidligere føderal aktor, til WSJ.

– Barbarisk land

Intercept-journalist Ryan Grim, som har fulgt Assange-saken tett, har kommentert opplysningene på Twitter:

– For å vinne utleveringssaken, lover USA nå at de ikke skal torturere Julian Assange slik de torturerer andre føderalt innsatte. Barbarisk land.

Amerikanske myndigheter ønsker å stille Wikileaks-grunnleggeren for retten for spionasje og datainnbrudd, og Assange kan risikere opptil 175 års fengsel i en amerikansk dom.

Saken har sett andre utviklinger de siste ukene: Et intervju i en islandsk avis, der et sentralt vitne i saken mot Assange innrømmer løgn, blir av flere offentlige stemmer tolket som at saken bør legges død.

Oslo Met-professor Rune Ottosen har nylig skrevet debattinnlegg om utviklingen, og manglende mediedekning av den, hos Journalisten.

Powered by Labrador CMS