Utleveringsbegjæringen av Julian Assange til USA skal opp for britisk høyesterett. Her Assange på vei ut av retten i London i januar 2020.

Lovnader fra USA:
Assange slipper høysikkerhets-fengsel hvis han blir utlevert

Og en eventuell dom kan sones i hjemlandet Australia.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Wall Street Journal (WSJ) melder at amerikanske myndigheter har forsikret Storbritannia om at Julian Assange ikke vil bli satt i høysikkerhetsfengsel hvis han skulle bli utlevert til USA.

I januar nektet en britisk dommer å gi tillatelse for utlevering av Assange på grunn av risikoen for selvmord hvis han ble plassert i høysikkerhetsfengsel og utsatt for ekstra sikkerhetstiltak, som isolat, som er vanlige ordninger før en rettssak i nasjonale sikkerhetssaker.

Onsdag 7. juli ble det kjent at anken fra USAs myndigheter om å gjøre om på denne rettsavgjørelsen skal opp for britisk høyesterett. Ingen dato for saken har foreløpig blitt satt.

Kan sone i Australia

I forkant av ankesaken har USA ifølge Wall Street Journal gitt Storbritannia en pakke med løfter som inkluderer at Assange ikke skal plasseres i ADX, et høysikkerhetsfengsel i Colorado, eller bli utsatt for ekstra sikkerhetstiltak.

USA har også forsikret britiske myndigheter om at Assange, hvis han blir dømt, vil få lov til å sone fengselsstraff i hjemlandet Australia.

WSJ viser til utdrag fra en rettsavgjørelse gitt av UK Crown Prosecution Service, statsadvokatkontoret for England og Wales.

Eksperter har uttalt til avisa at justisdepartementets tilbud om å la Assange sone i Australia er et uvanlig normbrudd. Fanger søker vanligvis om en slik ordning selv, etter dom.

– Det er ekstremt sjeldent, og skjer vanligvis etter domfellelse, sier Mark Lytle, en tidligere føderal aktor, til WSJ.

– Barbarisk land

Intercept-journalist Ryan Grim, som har fulgt Assange-saken tett, har kommentert opplysningene på Twitter:

– For å vinne utleveringssaken, lover USA nå at de ikke skal torturere Julian Assange slik de torturerer andre føderalt innsatte. Barbarisk land.

Amerikanske myndigheter ønsker å stille Wikileaks-grunnleggeren for retten for spionasje og datainnbrudd, og Assange kan risikere opptil 175 års fengsel i en amerikansk dom.

Saken har sett andre utviklinger de siste ukene: Et intervju i en islandsk avis, der et sentralt vitne i saken mot Assange innrømmer løgn, blir av flere offentlige stemmer tolket som at saken bør legges død.

Oslo Met-professor Rune Ottosen har nylig skrevet debattinnlegg om utviklingen, og manglende mediedekning av den, hos Journalisten.

Powered by Labrador CMS