TV 2-journalist Rano Tahseen sier at de beste ideene kommer fra diskusjoner med kolleger.

MORGENRUTINEN:

TV 2s Rano Tahseen drev Skandinavias største Bieber-blogg: – Det var slik jeg fikk jobb i mediebransjen

Mener mediehusene må bli flinkere til å reflektere rundt egne vurderinger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Rano Tahseen (26) er journalist for TV 2 i Bergen, og verifiserer i prosjektet Faktisk verifiserbar.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Kaffe eller te?

– Te, definitivt. Jeg er jo tross alt kurder. Men jeg er også fornøyd hvis jeg får energidrikk, selv om det ofte får meg til å føle meg som en svett gamer.

– Hva har du på nattbordet?

– Kjedelig, men mobil, nesespray og lader.

– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

– Min «FOMO»-hjerne tenker nok på jobb døgnet rundt. Ofte kan jeg våkne midt på natten av pushvarsler, og tro meg, det er mange av dem på min telefon. Jeg vet ikke hva det er med breaking news, men det gir meg puls, adrenalin og konkurranseinstinkt, til min samboers fortvilelse. Ingen medier nevnt – ingen glemt.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– «Krigen i Ukraina er over», eller «Nå kan all kreft kureres».

– Hva er ditt beste tips for å finne gode saker?

– Mitt beste tips er å notere ned alle ideer man kommer på underveis i hverdagen. Overhørt noe på bussen eller tenkt på noe bra i dusjen? Skriv det ned. Ellers kommer de beste sakene av gode diskusjoner med kolleger. Sosiale medier er heller ikke feil plass å lete. Der finner man mye gull (og drit).

– Hva er den tynneste saken du noen gang har laget, og hvorfor ble den likevel publisert?

– En av de tynneste sakene må definitivt være da jeg intervjuet rapper G-Eazy, og landet på vinklingen: «G-Eazy i Norge: – Lager kjempegode vafler og er god til å ha sex». Det begynner heldigvis å bli et par år siden.

– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt, og hvorfor?

– Flaut å si det, men jeg tror kanskje det måtte være Justin Bieber. En fun fact om meg er at jeg stod bak Skandinavias største Justin Bieber-blogg i sin tid. Det var slik jeg fikk jobb i mediebransjen. Så jeg kan vel på en måte takke Bieber for at jeg har jobb som journalist den dag i dag.

– Men fra spøk til alvor: Det måtte være den kurdisk/danske forfatteren Sara Omar. For en forfatter, og for en sterk og viktig historie hun har.

– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?

– De viktigste egenskapene må være evnen til å bygge kildenettverk, være god med folk og hele tiden være på. Og ikke minst søke kunnskap og kompetanse i alle mulige felt.

– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?

– Det var en gang da vi rykket ut minst ti team til en flyplass på Østlandet fordi vi fikk nyss om at en av verdens største kjendiser skulle komme til Norge. Vi satt og ventet over tolv timer på at dette privatflyet skulle ankomme Norge, og var klare til både å sende pushvarsel og gå live. Spoiler: Det kom aldri noen kjendis. Tidenes antiklimaks.

– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

– Mine favoritter kommer alltid til å være VG sin Tindersvindler og Dagens Næringsliv sin Tidal- avsløring. Det er så imponerende kvalitetsjournalistikk. Og så må jeg selvfølgelig skyte inn TV 2 sin Reality Check.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

– Den største utfordringen vår er definitivt å nå ut til yngre mennesker. Det er vanskelig å få unge folk inn på sakene vi lager, til tross for svært god journalistikk. Her tror jeg løsningen er å oppsøke yngre på deres plattformer og lage journalistikk som interesserer unge.

– Hva kan journalister og mediehus gjøre for å bedre tilliten til de redaksjonelle mediene?

– Mediehusene må bli flinkere til å forklare hvordan vi har løst ulike saker og hvorfor vi tar ulike vurderinger. Jeg har troen på at tilliten blant befolkningen øker dersom vi er mer åpen om hvordan vi jobber. Derfor er jeg glad i podkasten «Tut og mediekjør», som bidrar til mer åpenhet og refleksjon rundt etiske vurderinger og fremgangsmåte.

– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Svaret må nok være alle bildene og videoene vi verifiserer i Faktisk verifiserbar-prosjektet. Det viser en brutal verden kun få timer unna oss.

– Når logger du av for kvelden?

– En god soldat sover når han kan. Er det ikke det de sier?

Powered by Labrador CMS