Sidsel Wold forteller til Dagbladet om hvordan hun noen ganger ringer opp netthetserne. Foto: Anne Liv Ekroll/NRK
– «Hvem er du?», spurte jeg. «Hvorfor skriver du dette om meg og hva vet du om meg? Det ødelegger arbeidet mitt.»
NRKs Sidsel Wold konfronterer netthetsere.
Sidsel Wold, NRKs korrespondent i Tyrika, forteller hvordan hun forholder seg til netthets i et portrettintervju i Dagbladet Magasinet
I intervjuet snakker hun blant annet om en episode fra 2015. Mens hun jobbet med boka «Landet som lovet alt: min israelske reise», kom hun over Twitter-meldingen: «Sidsel Wold is Norways number 1 antisemite and jew hater.»
– Jeg hadde satt opp mange intervjuer med israelere. Det ville vært totalt ødeleggende for meg hvis de leste det.
Wold googlet seg fram til hvem som skjulte seg bak twitterkontoen – som ifølge Dagbladet-intervjuet viste seg å være en sykepleierstudent fra Vestlandet – og ringte ham opp.
– «Hvem er du?», spurte jeg. «Hvorfor skriver du dette om meg og hva vet du om meg? Det ødelegger arbeidet mitt.» Han ble helt perpleks.
Dette er ikke første gang hun har kontaktet dem som kommer med hets, forteller hun.
– De blir sjokkert når de hører at jeg er et levende menneske og ikke bare en de kan slenge dritt om på nettet. Det føltes godt å få sagt fra. Men da må jeg ha en god dag. For hetsen drar meg ned, sier Wold.
Basert i Tyrkia hører hun mindre fra netthetserne, forteller Wold til Dagbladet. Den mest intense perioden var mens hun dekket Gaza-krigen i 2014.
Da kom det inn meldinger som «Du er sinnssyk». «Du er stygg». «En journalist fra rennesteinen». «Araberhore». «Jødehater». Meldingene kom daglig. På e-post. På Facebook. Og på Twitter.
Hjemme i Norge igjen fikk hun tilbud om psykologhjelp.
– Jeg trengte ikke psykolog fordi det hadde vært krig, men fordi jeg fikk så vanvittig mye tyn, og begynte å tvile på meg selv. Jeg følte meg utrolig alene, opplevde at dette var noe som bare angikk meg, noe jeg måtte takle selv.
Lese hele intervjuet hos Dagbladet Pluss.