Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG.

VG planlegger å sende nye team til Ukraina

– Veldig viktig for oss å ha egne folk på bakken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi planlegger for å sende nye team til Ukraina i løpet av det nærmeste, slik situasjonen ser ut nå. Målet vårt er å være på bakken så snart det lar seg gjennomføre både logistikkmessig og med tanke på sikkerhet, skriver VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken til Journalisten.

Både VG, Aftenposten og NRK hadde journalister i den ukrainske hovedstaden Kyiv i krigens første dager, men trakk seg ut da krigshandlingene og en russisk storkolonne rykket nærmere.

Siden har VG dekket invasjonen fra grenseområder i naboland. Ett VG-team befinner seg per nå ved den ukrainske grensa til Polen, mens teamet i Moldova og Romania nylig har reist hjem, opplyser Håndlykken.

Flere andre norske medier har fremdeles reportere i Ukraina; både NRK og TV 2 har rapportert mye fra den vestlige byen Lviv. Aviser som DN og Klassekampen har også hatt journalister i landet den siste tiden.

– Hvordan vurderer dere sikkerhetssituasjonen, og hva er de største utfordringene sikkerhetsmessig?

– Vi har et sett med kriterier vi vurderer fortløpende for å avklare om sikkerheten er tilfredstillende for å reise. Dette handler blant annet om teamet vil ha mulighet til å bevege seg trygt rundt for å gjøre den journalistiske jobben, om vi har en trygg base samt at vi har kartlagte utreisemuligheter, skriver nyhetsredaktøren.

– Hvor uheldig er det eventuelt å ikke ha egne reportere i landet, som kan dokumentere situasjonen selv?

– Det er veldig viktig for oss å ha egne folk på bakken i Ukraina for å dokumentere det historiske og brutale som nå skjer. Vi trenger historiene fra de som rammes, vi trenger informasjon vi selv har erfart og bildene og videoene som får oss til å forstå. Sikkerheten til våre medarbeidere kommer likevel først, vi gjør derfor inngående vurderinger og våre rutinerte reportere og fotografer forbereder reisene særlig nøye.

Powered by Labrador CMS