En av årsakene til at gudstjenesten på radio nå er kommet på TV, er hensynet til personer med hørselshemming.

Kringkastingsrådet

Mener NRK må henge med i livssyns-utviklingen

Rådsleder Snorre Valen delte debatten om tro og livssyn på NRK i to torsdag: Hvilken plass kristendommen skal ha, og om det skal forkynnes i det hele tatt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kringkastingsrådet fikk én av reaksjonene etter at NRK for knapt tre uker siden begynte å sende søndagsgudstjenester på NRK1. I sin oppsummering av diskusjonen gjorde kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen det klart at dette var en suksess.

– Vi skal fortsette med TV-gudstjenester og har ingen planer om å stoppe med det, sa hun.

Hun understreket likevel at NRK vil stå på for å henge med i utviklingen, der en økende andel av befolkningen betegner seg som ikke-troende, og balansere dekningen mellom hva som er dokumenterende og forkynnende når det gjelder dekning av ulike religioner.

Kjernen i debatten var reglene nedfelt i NRK-plakaten. Paragraf 18 sier i dag at NRKs tilbud skal «gjenspeile Norges religiøse arv og mangfold av livssyn og religion i det norske samfunnet».

Paragraf 29 sier samtidig at «NRK skal verne om sin integritet og sin troverdighet for å kunne opptre fritt og uavhengig overfor personer eller grupper som av politiske, ideologiske, økonomiske eller andre grunner vil øve innflytelse på det redaksjonelle innholdet».

– NRK skal manøvrere i et spenn på samfunns- og individnivå, påpekte professor emeritus i medievitenskap Knut Lundby ved Universitetet i Oslo. Han la fram problemstillingene og påpekte at lignende debatter går i riksmediene i de andre nordiske land også.

– Overføring av gudstjenester var en selvfølge før. Jeg mener NRK-plakaten gir gangbar begrunnelse – og forventning – om å fortsatt overføre gudstjeneste, sier han.

En av hovedårsakene til at gudstjenesten på radio nå er kommet på TV, er hensynet til personer med hørselshemming. NRK mener gudstjenester er noe av det de kan aller best, med rundt 5.800 radiogudstjenester spredt over 98 år. NRK har dekket gudstjenester i flere år enn det er sendt nyheter.

– Jeg er ikke så bekymret for at vi svikter kulturarven som flere av klagerne er, bemerket Lundby.

To programmer som ble trukket fram som eksempel på at NRK fornyer seg på livssynsområdet, er radioprogrammet Kompass og Morgenandakten. Kompass har det siste året utforsket troen, livssynet og verdiene vi navigerer etter i samfunnet, hver dag på P2.

Morgenandakten, som har rundt 300.000 lyttere, har gått fra å være tjue minutter lang til ett «tre minutters innsmett» og har fått kritikk for å ha «utartet til kåseri». Lundby påpeker at så lenge andakten er på NRK P1, må kanalen tilpasse seg en sammensatt lytterskare.

– Så får heller kirkevante, som ikke kjenner seg hjemme i sendingen, finnes seg andre kanaler.

Powered by Labrador CMS