Kristoffer Egeberg i Faktisk.no mener det også har verdi å faktasjekke satire. Arkivfoto: Martin Huseby Jensen

Faktisk visste det ikke var fakta i saken de sjekket, men at det faktisk var satire. Likevel viktig å ettergå, mener Kristoffer Egeberg

Fra tid til annen blusser saker fra satiriske nettsteder opp i sosiale medier, og brukerne får ikke med seg om det er fleip eller fakta. Derfor valgte Faktisk.no å ettergå Eavisa.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er faktisk helt feil at Siv Anette fra Mjøndalen skal åpne øyenbrynklinikk med støtte fra NAV, meldte faktasjekkerne i Faktisk.no. I en lang faktasjekk går Silje S. Skiphamn gjennom saken fra Eavisa, som om det var en ordinær nyhetssak. 

Her kan du lese faktasjekken.

Men hvorfor? Eavisa merker artiklene sine. I kommentarfeltet opplyser flere lesere at Eavisa driver med fleip og satire. Jo, svarer ansvarlig redaktør Kristoffer Egeberg, fordi mange tilsynelatende trodde historien var sann. Han sier Faktisk.no skal gå etter påstander som både er vesentlige eller går viralt.

– De virale sakene er ifølge redaktøren lettere å oppdage. Gjennom Storyboard og Crowdtangle ser de hva folk leser og er opptatt av. Nettopp saken om øyenbrynklinikken er en slik sak. I Faktisk-redaksjonen oppdaget de at saken begynte å gå i mange kretser på Facebook.

– Er saken sann? Det er lett når du går inn på Eavisa og se at den ikke er det. De utgir seg heller ikke for å være sannferdig. Men det ser man ikke automatisk når den deles på Facebook. Mange reagerte negativt og trodde på historien. Det gav oss en anledning til å ettergå satire. Ikke alle forstår dette konseptet. Det er et dilemma at det er vanskelig å se hva som er hva. Ikke alle ser advarselen nederst i saken.

Selv for journalister er det lett å bli lurt av satire. Slik TV2.no ble for litt over to år siden.

Eller da 5080 i anledning OL i Sotchi skrev at det var funnet spor av Bjørgen i dop. Både norske og utenlandske medier lot seg lure av den.

Faktasjekk handler ikke om å «ta noen», forklarer Egeberg, selv om Nettavisen har følt litt på det de siste ukene. Snarere er redaktøren opptatt av å bidra til å opplyse leserne om sakene gjennom redaksjonens journalistikk. 

– Satire som kategori faller mellom de bevisste og ubevisste og derfor lar leserne seg lure. Nettopp derfor er det fint å kunne nøste litt i dette også, i folkeopplysningens navn.

Powered by Labrador CMS