Kulturminister Trine Skei Grande (Venstre) under fremleggelsen av neste års kulturbudsjett tidligere i høst. Foto: Kristine Lindebø
Kulturminister Trine Skei Grande (Venstre) under fremleggelsen av neste års kulturbudsjett tidligere i høst. Foto: Kristine Lindebø

Utsetter mediemeldingen til 2019

På grunn av regjeringsforhandlinger med KrF.

Publisert Sist oppdatert

Det er overfor medienettstedet Kampanje at Kulturdepartementet bekrefter at mediemeldingen blir utsatt.

– Nå er det regjeringssonderinger og forhåpentligvis forhandlinger etter det, og derfor kommer vi til å legge fram meldingen på nyåret istedenfor før jul, sier statssekretær Frida Blomgren i Kulturdepartementet til Kampanje.

Hun legger til at det er naturlig at mediepolitikken blir en del av det som trolig blir regjeringsforhandlinger med Kristelig Folkeparti (KrF) på nyåret.

Dersom forhandlingene resulterer i at KrF går inn i regjeringen som i dag består av Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, vil de ha flertall på Stortinget.

Hast

Mediemeldingen er en oppfølging av regjeringens lenge varslede endringer på mediefeltet. Da Mediemangfoldsutvalget i mars i fjor la frem sine forslag, skrev de:

– Situasjonen er alvorlig, og utvalgets bekymring for den viktige journalistikken er dyp. Det er nå avgjørende - så hurtig som overhodet mulig - å realisere offentlige tiltak som kan sikre den kritiske, årvåkne journalistikken vi trenger. De fleste tiltak utvalget foreslår bør realiseres i løpet av kort tid. Det haster.

KrF vil beholde pressestøtten

Da Erna Solberg dannet regjering med Høyre og Fremskrittspartiet i 2013, varslet de at de ønsket å legge om pressestøtten og redusere nivået.

Dette punktet ble erstattet med en tekst om at regjeringen ønsker å «modernisere mediestøtten for å sikre et mangfold av utgivelser på ulike plattformer, norsk journalistisk innhold, og videreføre innovasjonsordningen for digital medieutvikling» da Venstre gikk inn i regjeringen tidligere i år.

KrF går i sitt politiske program for stortingsperioden inn for å bevare pressestøtten:

– KrF ønsker ikke å innføre et statisk tak på produksjonsstøtten fordi dette vil begrense mulighetene til økt konkurranse i de store byene og svekke meningsmangfoldet. Det ville også innebære en straff for aktører som eventuelt skulle lykkes med nye forretningsmodeller og øke sine opplag. Pressestøtten må i størst mulig grad gjenspeile pressens dynamiske innretning, heter det i partiets punkt om pressestøtte.

KrF har flere ganger de siste årene reversert regjeringens opprinnelig foreslått kutt i pressestøtten under forhandlingene om statsbudsjettet i Stortinget.

Powered by Labrador CMS