Kulturminister Trine Skei Grande (Venstre) under fremleggelsen av neste års kulturbudsjett tidligere i høst. Foto: Kristine Lindebø

Utsetter mediemeldingen til 2019

På grunn av regjeringsforhandlinger med KrF.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er overfor medienettstedet Kampanje at Kulturdepartementet bekrefter at mediemeldingen blir utsatt.

– Nå er det regjeringssonderinger og forhåpentligvis forhandlinger etter det, og derfor kommer vi til å legge fram meldingen på nyåret istedenfor før jul, sier statssekretær Frida Blomgren i Kulturdepartementet til Kampanje.

Hun legger til at det er naturlig at mediepolitikken blir en del av det som trolig blir regjeringsforhandlinger med Kristelig Folkeparti (KrF) på nyåret.

Dersom forhandlingene resulterer i at KrF går inn i regjeringen som i dag består av Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, vil de ha flertall på Stortinget.

Hast

Mediemeldingen er en oppfølging av regjeringens lenge varslede endringer på mediefeltet. Da Mediemangfoldsutvalget i mars i fjor la frem sine forslag, skrev de:

– Situasjonen er alvorlig, og utvalgets bekymring for den viktige journalistikken er dyp. Det er nå avgjørende - så hurtig som overhodet mulig - å realisere offentlige tiltak som kan sikre den kritiske, årvåkne journalistikken vi trenger. De fleste tiltak utvalget foreslår bør realiseres i løpet av kort tid. Det haster.

KrF vil beholde pressestøtten

Da Erna Solberg dannet regjering med Høyre og Fremskrittspartiet i 2013, varslet de at de ønsket å legge om pressestøtten og redusere nivået.

Dette punktet ble erstattet med en tekst om at regjeringen ønsker å «modernisere mediestøtten for å sikre et mangfold av utgivelser på ulike plattformer, norsk journalistisk innhold, og videreføre innovasjonsordningen for digital medieutvikling» da Venstre gikk inn i regjeringen tidligere i år.

KrF går i sitt politiske program for stortingsperioden inn for å bevare pressestøtten:

– KrF ønsker ikke å innføre et statisk tak på produksjonsstøtten fordi dette vil begrense mulighetene til økt konkurranse i de store byene og svekke meningsmangfoldet. Det ville også innebære en straff for aktører som eventuelt skulle lykkes med nye forretningsmodeller og øke sine opplag. Pressestøtten må i størst mulig grad gjenspeile pressens dynamiske innretning, heter det i partiets punkt om pressestøtte.

KrF har flere ganger de siste årene reversert regjeringens opprinnelig foreslått kutt i pressestøtten under forhandlingene om statsbudsjettet i Stortinget.

Powered by Labrador CMS