Dan Hagen i Telemarksavisa vil ha grovere skyts i lønnskampen. Foto: Per Arne Eckholdt

– Lad kanonene

Sterkt budskap om journalistenes lønnsutvikling på NJ-tariffkonferanse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlags ledelse rasler med sablene om forhandlingssystemet med Mediebedriftenes Landsforening. Andre vil ty til tyngre våpen.

– Bedriftene har etter alle solemerker misbrukt styringsretten sin. Jeg tror ikke rasling er nok, kanonene må opp på dekk. Vi har blitt trikset med i en årrekke, sier Dan Hagen, leder av redaksjonsklubben i Telemarksavisa og styremedlem i Arbeiderbevegelsens Presseforbund.

Tariffkonferanser

Tillitsvalgte i Norsk Journalistlag møtes over hele landet i disse dager, for å diskutere krav og forhandlingsstrategi før årets tariffoppgjør. I forrige uke var det samling på Kongsberg, i går og i dag i Kristiansand, og videre fram til 19. mars på Thorbjørnrud (NRKJ), Bergen, Hell, Tromsø, Oslo og Gjøvik.

– Det er fæle tall NJ presenterer. Verre blir det når en spør seg om årsaken, sier Hagen, som deltar på tariffkonferansen i Kristiansand. Der er ti NJ-tillitsvalgte fra Telemark, Agder-fylkene og Rogaland samlet.

Hagen er oppbrakt over resultatene av NJs lønnsanalyse, som ble kjent gjennom Journalisten/Journalisten.no fredag. Undersøkelsen viser i korte trekk at gjennomsnittslønna for ansatte i staten og industrien de ti siste årene har økt med henholdsvis 56,6 og 51,4 prosent. Lønnsveksten for journalister i samme periode er på 38,5 (papiraviser) og 34,9 prosent (ukeblader).

– Sinte og irriterte

– Oppfatter du at de andre tillitsvalgte på konferansen er villig til å ty til kanoner? Eller for å snakke bokstavelig, streik?

– Folk her er sinte og mektig irriterte over lønnsutviklingen, som viser at vi har blitt hengende lenger bak andre grupper. Så blir det jo en videre diskusjon om hvor tungt skyts vi skal bruke.

Hagen deltok selv i fjorårets lokale lønnsforhandlinger i TA, som er tilknyttet A-pressen.

– I fjor ble det for første gang på mange år stilt krav om redusert årsverkbruk i vår bedrift. Som klubbleder spurte jeg direktøren om å få se bakgrunnen for et slikt kutt. Han informerte om at dette hadde kommet fram i et møte med konsernledelsen, forteller Hagen.

Reduserte inntekter

Han stilte direktøren spørsmål om hvordan bedriften hadde kommet fram til et kutt i den aktuelle størrelsen. Han fikk til svar at årsaken var betydelig annonsenedgang og dermed reduserte inntekter for A-pressen.

– Jeg spurte om å få se nærmere på dette forholdet. Hvor var den nøyaktige sammenhengen mellom at tapte inntekter i konsernet måtte føre til årsverkreduksjon i vår avis? Jeg venter fortsatt på svar, sier Hagen.

Han legger til at de lokale lønnsforhandlingene også har vært vanskelige i tidligere år, og at de ansatte har fått høre at konsernet har lagt føringer for oppgjørene.

– I 2009 var det fra første stund nei, nei og nei. Vi kunne ikke få mer enn null fordi økonomien var så vanskelig. Ja, tenkte vi som forhandlet og medlemmene våre, det er forståelig at konsernet og bedriften setter hardt mot hardt i en krisetid. Samtidig skjønte vi at et ønske om en krone per time også lokalt neppe ville knekke noen. Det endte i en uenighetsprotokoll.

Null på null

I etterkant fikk de tillitsvalgte se en oversikt over en rekke bedrifter i A-pressen. Den viste ifølge Hagen at et overveldende flertall fikk null kroner i lokale tillegg i 2009.

– Vi som er ansatt i konsernet stålsatte oss for nok en vandring i dødsskyggens dal, for å sitere en tidligere konsernredaktør. Men skulle du ha sett, A-pressen fikk i 2009 et brutto driftsresultat på 447 millioner kroner og 110 millioner i resultat før skatt. Hvordan har det gått med de andre konsernene, tro, spør klubblederen lakonisk.

Reelle forhandlinger

Hagen legger til at det selvsagt er hyggelig at A-pressen går bra, men understreker at de som lever av lønna gjerne vil ha anstendig betalt.

– Vi vil ha samme lønnsutvikling som andre grupper. Og vi vil ha muligheter for reelle forhandlinger både sentralt og lokalt. Når vi spør om bakgrunn for kutt, vil vi ha skikkelig svar slik at vi kan kjempe for våre rettigheter på et objektivt grunnlag.

Administrerende direktør Dag Reiersen i TA reagerer på Hagens uttalelser.

– Han har fått detaljerte svar på alt han har spurt om. Jeg stiller meg helt uforstående til slike påstander. At han ikke har fått med seg dette, har jeg ingen ytterligere kommentar til.

Konsernføringer

Reiersen sier at det er innlysende at alle bedrifter må ta konsekvensen av at de går inn i en periode med sviktende inntekter.

– Jeg sitter med ansvaret for å holde denne avisen på rett kjøl økonomisk. Det ansvaret tar jeg. TA slapp heldigvis unna med kun en liten reduksjon i antall årsverk.

– Har Hagen et poeng i at det kommer føringer fra konsernet?

– Det lå selvfølgelig føringer i A-pressen, som i andre konserner, om at årsverkbruken måtte reduseres som følge av finanskrisen. Men det er opp til oss lokalt å avgjøre hva som skal gjøres konkret, og hvor mye som skal gis i de lokale lønnsoppgjørene.

Powered by Labrador CMS