Det ble tent lys og lagt ned blomster til minne om Anna Politkovskaja. Foto: Birgit Dannenberg
Markerte toårsdagen for drapet på Politkovskaja
Ambassaden mørklagt og tom da seks organisasjoner vendte ryggen til russerne.
Ansiktene til de oppmøtte i krysset Leiv Eirikssons gate og Drammensveien i Oslo bar preg av alvoret. To år etter at den russiske journalisten Anna Politkovskaja ble skutt og drept i sin egen leilighet, er drapet fortsatt ikke gransket.
Hit, men ikke lenger
De seks organisasjonene Amnesty International Norge, Norsk Journalistlag, Den Norske Helsingforskomité, Human Rights House Foundation, Norske PEN og Den norske Forleggerforening gikk sammen om markeringen i går ettermiddag.
Idet høstsolen var i ferd med å takke for seg, ble lysene rundt Politkovskajas bilde tent og blomster lagt ned. Alt med ryggen til Russlands diplomatiske stasjon, som ikke tillot at markeringen fikk ambassaden i bakgrunnen.
Vinduene på ambassadebygget som peker ut mot Leiv Eirikssonsgate var mørke og tomme. Ingen fra ambassaden tok seg tid til et blikk ut vinduet hvor et titall mennesker hadde møtt opp for å markere dagen. De eneste som fulgte med var en politipatrulje fra andre siden av Drammensveien. Til stede for å passe på at alt gikk rolig for seg og at markeringen ikke brukte mer enn den ene timen det var søkt om.
Fikk brev
– Fortsatt drepes det journalister i Russland og fortsatt etterforskes ikke drapet. Dette handler om å få til en etterforskning og å få dømt drapsmennene for å få satt en stopper for drap på journalister i Russland, forteller NJ-leder Elin Floberghagen.
De seks organisasjonene har sammen forfattet et brev adressert til den russiske ambassadøren i Norge, Sergej Andrejev. I brevet påpekes det at tre personer sitter fengslet for å ha vært involvert i drapet på Politkovskaja og skal møte i retten denne høsten. Samtidig er det ikke gjennomført noen uavhengig gransking av hvem som beordret drapet.
Derfor ber organisasjonen russiske myndigheter om å sørge for at rettssaken mot de tre følger rettsstatsprinsippene og at høringene er åpne for pressen. I tillegg ønsker de at omstendighetene ved drapet på Magomed Evloev skal offentliggjøres. Den ingusjetiske opposisjonelle og nettstedeieren døde i september etter hodeskader som oppsto mens han var anholdt av politiet.
Kom ut
Etter 30 minutters markering gikk representantene for organisasjonen til porten til den russiske ambassaden. Mens de ringte på, tok politiet oppstilling på andre siden av gaten. Etter noen få minutter kom en representant fra ambassaden ut og tok imot brevet.
– Det er bra at de til slutt kom ut i hvert fall, sier Ane Bonde fra Human Rights House Foundation.
Også lederne fra journalistforbundene i Sverige, Danmark, Island og Finland var til stede på markeringen i Oslo.