IKKE SLIK MENT: - Ikke angrep, men flytting av penger, sier MBL-leder Ivar Rusdal, som her hilser på NJ-leder Elin Floberghagen på forhandlingenes første dag. NJs forhandlingsleder Bente Sabel (t.v.) har en annen oppfatning. Foto: Birgit Dannenberg
– NJ misforsto oss
Arbeidsgiverne nekter for å ha gått til angrep på Journalistavtalen. Det kan bli streik fra 21. mai.
Det er kastanjeraking i kjølvannet av bruddet i lønnsforhandlingene mellom Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening tirsdag kveld.
Styreleder Ivar Rusdal sier at det er en misforståelse at MBL vil ta bort opparbeidede rettigheter i Journalistavtalen (JA).
– Det var ikke meningen at våre krav skulle oppfattes som et angrep på rettigheter. En slik jungel vil vi vokte oss vel for å gå inn i. Det vi forsøkte var å ta vekk enkelte punkter med stykkpris i tariffavtalen, slik at man kunne flytte dette over som grunnlag for et romsligere lønnstillegg. Altså over i det ordinære lønnsbegrepet. Vi kom ikke i mål, men partene gjorde et godt arbeid som vi tar med oss inn i meklingen.
– Ikke trukket
NJ fastholder imidlertid at MBL vil fjerne opparbeidede tariffrettigheter, som fototillegg og retten til å kreve fritak for turnusarbeid når man har passert 55 år.
– MBL trakk ikke disse kravene tilbake før vi brøt forhandlingene. I tillegg ville de byttehandle opphavsrettstillegg med en ekstra heving av minstelønnssatsene, sier NJs forhandlingsleder Bente Sabel.
Da forhandlingene ble brutt, hadde partene nærmet seg hverandre.
MBL tilbød fra 2.000 til 3.000 kroner ekstra til ansatte på de nederste trinnene (inntil 10 års ansiennitet) på minstelønnsstigen, på toppen av et generelt tillegg på 1.950 kroner og et lav-/likelønnstillegget på 975 kroner i året.
De to siste beløpene er de samme som er gitt til de såkalte frontfagene i LO/NHO-området og til en rekke andre arbeidstakergrupper.
Byttehandel
MBL tilbød også å heve minstelønnssatsene med 5.000 kroner på alle trinn. Forutsetningen var at NJ gikk med på å droppe internett- og mobiltillegg i JA §42. Disse tilleggene utgjør til sammen 2.750 kroner i året.
– Det er problematisk å overføre opphavsrett til arbeidsgiverne på en slik måte. Dette er ting de har betalingsplikt for i dag. En slik byttehandel kunne vi ikke gå med på, sier Sabel.
Derfor brøt NJ forhandlingene. På det tidspunktet hadde NJ redusert sitt opprinnelige etterslepskrav fra 12.000 kroner, til graderte tillegg på mellom 8.000 og 10.000 kroner på hele minstelønnsstigen.
Det var også enighet om å nedsette to partssammensatte utvalg som skal gjennomgå lønnssystemet og studiepermisjonsordningen (Stup).
Onsdag stilte Sabel hos Riksmeklingsmannen for å melde plassoppsigelse for de nær 4.000 medlemmene i MBL-området. Meklingsfristen er midnatt torsdag 20. mai. Dersom partene ikke blir enige, er det streik fra fredag 21. mai, dagen før pinseaften.
Forberedelser
NJ starter nå forberedelsene til mekling og eventuell konflikt.
Klubblederne i MBL-bedriftene samles til tariffkonferanser i perioden 4. til 10. mai, mens landsstyret møtes 4. mai. Det var avisstreik i Norge i både 1990, 2002 og 2004.
På spørsmål om MBL oppfatter at NJ har fremmet et etterslepskrav som er umulig å innfri, svarer Rusdal:
– Vi er ikke like sikre som NJ på lønnsetterslepet. Dessuten er ikke bransjens tilstand slik at vi kan gi store tillegg.