Kulturminister Trine Skei Grande (V) hadde ikke med seg den nye stortingsmeldingen i baklommen i dag. Men den skal komme før jul.
Foto: Roger Aarli-Grøndalen

Skeptisk statsråd lovet å utrede fritak for arbeidsgiveravgift

ARENDAL (Journalisten): Stortingsmelding kommer før jul.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da kulturminister Trine Skei Grande (V) møtte mediebransjen til mediepolitisk debatt i Arendal i dag, la hun ikke skjul på at midlertidig fritak for arbeidsgiveravgiften for mediebedrifter, ikke er blant støttetiltakene hun har mest tro på.

Kommer før jul

Arbeidsgiveravgiftkutt var et av «hastetiltakene» som ble foreslått av Mediemangfoldsutvalget, men halvannet år etter at utvalget la fram sin utredning, venter mediebransjen fremdeles på at Kulturdepartementet skal legge fram en stortingsmelding som følger opp forslagene. Men nå kommer den, lovte Skei Grande.

– Jeg har den ikke med meg i baklommen, men den kommer før jul, sa statsråden.

Kulturministeren pekte på at arbeidet er komplisert, og i tillegg til å se på støtteordninger til mediebransjen, skal meldingen også ta for seg framtidig finansiering av NRK.

– Dette er en stor jobb for byråkratiet, fastslo statsråden.

Ikke like akutt

På spørsmål om arbeidsgiveravgiften, sa statsråden at det kanskje ikke er like akutt med hastetiltak lenger.

– Da Mediemangfoldsutvalget la fram sitt arbeid, var det akutt krise. Nå ser vi helt andre tall, sa Skei Grande – og pekte på at mange aviser de siste årene har opplagsoppgang.

I stedet for arbeidsgiveravgift, ville Skei Grande heller snakke om nullmoms på digitale medier, som Venstre, sammen med KrF, fikk kjempet igjennom tilbake 2015. Og som ifølge statsråden har vært en viktig årsak til at mange aviser nå lykkes med brukerbetaling på nett.

– Redusert arbeidsgiveravgift vil gi massive overføringer til de store osloredaksjonene, fastslo Skei Grande. Statsråden mente at det er VG og de store redaksjonene som vil tjene mest på dette tiltaket. Hun pekte blant annet på at ute i distriktene er det flere aviser som på grunn av geografisk beliggenhet, allerede har redusert arbeidsgiveravgift, eller som i Finnmark, allerede har fritak.

Flere, blant annet MBL-sjef Randi S. Øygrey, som også satt i Mediemangfoldsutvalget, ba innstendig om at man går grundig til verks og i hvert fall utreder dette forslaget skikkelig. Noe statsråden lovet at skulle bli gjort.

NJ støtter fritak

Norsk Journalistlag er blant dem som mener at fritak for arbeidsgiveravgiften i en begrenset periode, kan være et godt tiltak. Og at det ikke trenger å være så vanskelig.

– Vi mener at fritaket kun skal være på redaksjonelle stillinger. Det vil bidra til at det er journalistikken som blir støttet, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen til Journalisten etter debatten.

– Dette kan bidra til at vi får beholde de journalistene vi har i dag. Vi tror ikke at vi blir flere, men det er viktig at vi ikke blir færre, slik at vi kan løse de oppgavene vi skal.

Hun påpeker at flere av de store osloredaksjonene som Skei Grande er bekymret for at skal få store overføringer, også har opplevd kutt.

NJs nestleder Dag Idar Tryggestad mener at fritak for arbeidsgiveravgift, kan være det lille beløpet som gjør at man unngår nye kutt.

– For en del lokal- og regionsaviser utgjør det kanskje ikke de helt store summene, men det kan være at dette er akkurat nok til at avisene kan unngå å kutte én stilling til, eller kanskje kan unngå å legge ned et distriktskontor.

Powered by Labrador CMS