Medietilsynets direktør Mari Velsand sier norske medier fortsatt har en vei å gå når det kommer til representativitet av kjønn som nyhetskilder.

Elite-kilder og mediemangfold

Menn kommer oftere til orde enn kvinner i norske medier

Makteliten utgjør 52 prosent av kildene i NRK, mot 42 prosent i TV 2.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Menn og «elite-kilder» kommer i større grad til orde enn kvinner og «vanlige folk» på NRK og TV 2, ifølge en ny rapport fra Medietilsynet.

– Tallene viser at det fortsatt er en vei å gå når det gjelder representativitet i et kjønnsperspektiv, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

De har vurdert kildebruken i nyhets- og debattsendinger på NRK og TV 2 fra 2020, og funnet at mens 61 prosent av kildene i programmene var menn, var tilsvarende andel for kvinner kun 39 prosent.

Aller størst er forskjellen blant forskere og fagpersoner, hvor hele 71 prosent av dem som brukes som kilder av kringkasterne er menn.

Samtidig kommer det fram i rapporten at «eliten» kommer hyppigere til orde enn «vanlige folk». Av sendingene som er analysert er 76 prosent såkalte «elite-kilder».

De som får snakke aller mest på TV er politikere i posisjonspartier, som utgjør 14 prosent.

Ifølge rapporten er «vanlige folk» oftere med som kilder i nyhetssendinger enn i debattprogram, og TV 2 bruker denne typen kilder oftere enn NRK.

Makteliten utgjør 52 prosent av kildene i NRK, mot 42 prosent i TV 2.

– Det viser at NRK ga mer plass til stemmer som har nærhet til samfunnsmessig og politisk makt, mens TV 2 var mer preget av et «nedenfra- og opp»-perspektiv».

Powered by Labrador CMS