Jon Kåre Time skal tilbringe et halvt år i Oxford.

Reuters Institute

Morgenbladet-journalist får Oxford-stipend

Jon Kåre Time er tildelt Fritt Ords journaliststipend ved Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford våren 2025.

Publisert Sist oppdatert

Fra januar til juli 2025 skal Morgenbladet-journalist Jon Kåre Time delta et internasjonalt fellowshipprogram med journalister fra hele verden. Hver kandidat (fellow) skal arbeide med et selvvalgt fordypningsemne. 

Times prosjekt er ekspertkilders i journalistikken, med arbeidstittelen «Choosing your experts». 

– Veldig mye journalistikk i dag handler om å oppsøke ulike eksperter for å skaffe kunnskap og for å få dem til å snakke. Om alt mulig fra kostholdsråd til amerikansk politikk, krigen i Ukraina, senvirkninger av covid eller atomkraft, forteller Time til Fritt Ords nettside. 

Time har vært en del av Morgenbladet-redaksjonen siden 2006, og skriver blant annet mye om forskning.

Velge riktig ekspert

– Spesielt etter å ha jobba meg gjennom tsunamien av informasjon vi møtte i pandemien, med både mye god og mye dårlig forskning, slo det meg at evnen til å skille mellom solide og mindre solide eksperter gjelder generelt for journalistikken. Ikke minst i en tid hvor mange er bekymret for desinformasjon, polarisering og politisering alvorlig bekymring.

Time forteller at planen er å bruke halvåret ved Oxford-universitet til å systematisere hvordan journalister tenker om utvelgelse og presentasjon av disse ekspertkildene.

– Mange fageksperter har stor makt og innflytelse, så det gjelder å være kritisk. I saker der faktagrunnlaget er svakt, hvor mye står på spill eller der det er stor faglig uenighet, kan det være vanskelig for journalister å navigere, forklarer han. 

Lage anbefaling

Målet er at Oxford-studiet til slutt skal munne ut i anbefalinger om hvordan journalister skal forholde seg til ekspertkilder. 

– Det handler ikke om hvilke konkrete eksperter vi skal bruke, men om hvordan vi journalister kan bli mer bevisste på hva vi gjør når vi velger våre eksperter. 

Fritt Ord-stipendet er på cirka 800.000 kroner og er rettet mot norske journalister med minimum fem års journalistisk arbeidserfaring. 

Reuters Institute velger kandidaten blant de norske journalistene som søker.

I forrige runde var det Fagbladet-journalist Ingeborg Vigerust Rangul som fikk stipendet. Hun brukte første halvår av 2024 til å fordypet seg i konstruktiv journalistikk

Året før var det Tarjei Leer Salvesen som fikk Fritt Ord-stipendet.

Rettelse: Fritt Ord-stipendent har vært 700.000 kroner, men vil fra neste år økes til cirka 800.000 kroner.

Powered by Labrador CMS