Finn Egil Holm fra Vestfold var blant rådsmedlemmene som kritiserte rovdyrdekningen. Til venstre for ham Elin Ørjasæter. Foto: NRK.

Ingen uttalelse om Krekar-intervjuet

Kringkastingsrådet diskuterte programmet Ulvene kommer og NRKs intervju med Mulla Krekar torsdag. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kringkastingsrådet diskuterte torsdag flere klager på manglende balanse i sendinger. Første store behandling gjaldt 20 klager på ensidig og rosenrød skildring av ulver i Østmarka ved Oslo.

Opptak fra dagens rådsmøte

Dette er Kringkastingsrådet

Ulveprogrammet fikk støtte fra flere rådsmedlemmer. Men Finn Egil Holm (Frp) fra Sande i Vestfold mente rovdyrspørsmål sjelden eller aldri blir belyst fra skeptikernes side og konkluderte med at NRK i stedet for målet om balanse over tid, i disse sakene ender opp med ubalanse over tid. 

Elin Ørjasæter sa hun er tilhenger av å skyte alle norske ulver. Men sa samtidig at hun hadde glede av programmet om ulven i Østmarka. Ørjasæter formulerte et mindretallsforslag som konkluderte med å be NRK produsere programmer med samme ressurser og like god vinkling “til fordel for utmarksbeite, sau og rein som dette programmet var vinklet til fordel for ulv”.

Mette Gundersen fra Kristiansand syntes premissene for programmet kom svært tydelig fram. - Mange av klagerne går langt over streken. Jeg får store problemer med å ta dem helt på alvor når de betegner dokumentaren som “et Disney-program”.

Rådet endte med å godta leder Per Edgar Kokkvolds forslag om ikke å vedta noen uttalelse om ulveprogrammet. Beslutningen var enstemmig.

Krekar-intervju 

Flere klagere hadde sendt inn spørsmål om både prioritering, lengde og intervjuets form etter Dagsrevyens 13 minutter lange intervju med Mulla Krekar sist onsdag. 

Les: Blanke ark for NRK Nyheter

Les: Derfor publiserte NRK Krekar-intervjuet

Frank Rossavik påpekte at åpne spørsmål er en effektiv teknikk, men at det under intervjuet virket mer som man ville lokke Krekar til å si noe ulovlig. Han mente videre at det ville være bedre å konfrontere Krekar ideologisk. Han foreslo blant annet at det kunne vært stilt spørsmål om hvorfor Krekar mener folk som tegner Muhammed må dø.

Thor Bjarne Bore ville også hatt samtidig konfrontasjon i intervjuet. Han minnet om at det i enhver redaksjon hvor man sitter på et scoop er viktig å ha en djevelens advokat i rommet. 

Kokkvold ga i sin avsluttende oppsummering støtte til den åpne intervjuformen, samtidig som han er enig i at en ideelt sett kunne fulgt en mer konfronterende linje.

Heller ikke her endte Kringkastingsrådets diskusjon i noen uttalelse. 

Det ble omtalt en rekke andre enkeltklager. Heller ingen av disse endte med noen offisiell uttalelse. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS