En video av tenåringen Nick Sandmann og urfolksaktivisten Nathan Phillips gikk i fjor viralt.
Foto: Skjermklipp fra video
Inngikk forlik med CNN etter video som gikk verden rundt
Tenåringen Nicholas Sandmann har saksøkt flere medier for måten de dekte den virale videoen på.
I januar gikk en video av skoleeleven Nicholas Sandmann og urfolksaktivisten Nathan Phillips verden rundt. Både i sosiale og etablerte medier ble Sandmann, og klassekameratene, fremstilt som mobbere som hånte Phillips.
I ettertid kom det flere lengre videoer som visste en annen side av saken, og satte hele hendelsen i et nytt lys som i stor grad renvasket elevene for beskyldningene.
Washington Post, som selv har blitt saksøkt av Sandmann, har laget en video som forklarer flere av de forskjellige videoene og reaksjonene i etterkant.
Hendelsen har også blitt så kontroversiell og stor i USA at den har fått en lengre side på Wikipedia.
Sandman har i ettertid forklart at han opplevde store belastninger etter at han ble omtalt i amerikanske medier. Derfor saksøkte han flere av dem, og tirsdag melder CNN selv at de har inngått et forlik med han.
Sandmann bekrefter forliket i sosiale medier.
Saksøkt for hundrevis av millioner
Det var den amerikanske nyhetskanalen WXIX-TV som først rapportere om forliket. Ifølge dem ble forliket avgjort i en rettshøring tirsdag.
Beløpet på forliket er ikke kjent. Sandmann har totalt saksøkt CNN, Washington Post og NBC Universal for 800 millioner dollar.
Søksmålet mot Washington Post har tidligere blitt avvist av retten, men er senere gjenopptatt i rettsapparatet.
Sandmanns advokat Lin Wood varsler også at flere søksmål er i vente.
Hun forklarer også at søksmålene er et krav for de «emosjonelle ubehagene som Nicholas og hans familie opplevde». Blant annet måtte familien forlate hjemmet sitt midlertidig etter videoen spredte seg.
Resett var det første norske mediet som meldte nyheten om forliket. Avisen omtaler blant annet at VG var ett av de norske mediene som fremstilte Sandmann og klassekameratene som mobbere.
«VG skrev først i tittelen at "USA-ungdom i Trump-caps hånet urfolk", men har endret dette etter at det har kommet nye opplysninger i saken,» skrev VG selv i en sak fra januar.
– Spesialdesignet for å sette sinnene i kok
Flere amerikanske og norske medier tok i etterkant av den virale videoen et oppgjør med hvordan den ble fremstilt.
Mange har blant annet pekt på at fordommene våre er utgangspunktet vårt for hvordan vi tolker videoen, blant andre Anders Gievær i VG. Han har skrevet kommentaren «Kulturkrigspropagandaen», hvor han mener videoen er «spesialdesignet for å sette sinnene i kok».
– Sjokk og raseri velter gjennom sosiale medier og inn i de store mediekanalene. Unge Trump-tilhørere håner en krigsveteran som attpåtil tilhører urbefolkningen. Politikere og kjendiser kastet seg på og fordømte de unge guttene i meget harde ordelag, skriver han om de første reaksjonene.
Men de nye videoene som kom i ettertid, tyder på skoleelevene – med capser hvor det sto «Make America Great Again» – først ble involvert etter fire afroamerikanere fra en organisasjon ropte ukvemsord mot guttene.
Senere har nye klipp dukket opp og Gievær mener det man ser er «avhengig av hva du mener om politikk i dagens USA».
– Er du mot Trump ser du hvite, bortskjemte pappagutter som roper «Bygg muren!», mens de latterliggjør en eldre veteran og amerikansk urinnvåner. Er du for Trump ser du en gjeng unge skolegutter omringet av aggressive afroamerikanere og urbefolkningsaktivister som prøver å fremprovosere en reaksjon, skriver han i kommentaren.