Knut Skaslien i rettssak mot NRK . Foto: Birgit Dannenberg

Krever erstatning og jobben tilbake

I dag møter en NRK-journalist sin tidligere arbeidsgiver i tingretten i Oslo. Han krever fast ansettelse og erstatning for tapt arbeidsfortjeneste.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Hvis vi vinner denne saken, kan det få betydning for andre som havner i tilsvarende situasjon. Vi håper på en avgjørelse som kan føre til en innstramming av vikarbruken slik den praksiseres i NRK i
dag, sier NJ-advokat Knut Skaslien til Journalisten.

Skaslien representerer NRK-journalisten, som også er fagutdannet lydtekniker. Journalisten hadde jobbet i NRK Østlandssendingen i ulike vikariater siden oktober 2010, da han i fjor sommer fikk
beskjed om at hans vikariat var utløpt og ikke ble forlenget.

Ikke behov

NRK begrunnet sin avgjørelse med at saksøker hadde fått tidsbegrensede tilkallingsvikar- og vikarkontrakter fordi det var midlertidige behov som måtte dekkes, og at behovet ikke lenger var der da en fast ansatt kom tilbake fra permisjon.

 

I retten tirsdag la Skaslien imidlertid fram tall som han mener viser at NRKs påstand ikke holder. I perioden 2011-2013 utgjorde til ethvert tidspunkt vikarer og tilkallingsvikarer et sted mellom 13,8 og 17,0 prosent av de journalistiske årsverkene på Marienlyst (nyheter og sport) og Østlandssendingen.

Dessuten kom ikke den fast ansatte tilbake fra Marienlyst til Østlandssendingen, slik NRK prøvde å gi inntrykk av.

- Det flyter både av personer og stoff mellom Marienlyst og Østlandssendingen, og det er ingen tvil om at min klient dekket et permanent behov i NRK. Hans arbeidsforhold burde derfor fortsatt og han
burde vært fast ansatt, sa Skaslien i retten.

Systematisk underbemanning

Han viser til at hans klient har arbeidet som journalist innenfor både radio, tv og nett i løpet av de snaue tre årene han jobbet i NRK Østlandsendingen. I retten ble det også lest opp mailer og attester hvor saksøker ble omtalt som “meget dyktig”.

- Denne saken handler ikke om dyktighet og kompetanse, men at NRK systematisk underbemanner sine redaksjoner. De har en policy som har til hensikt å forhindre at det blir flere fast ansatte selv om det åpenbart er et permanent behov for denne arbeidskraften. NRK velger å sende folk ut straks de nærmer seg stillingsvern, og det er en praksis som har pågått i mange år, framholdt Skaslien.

Han siterte også NRK Dagsrevyens klubbleder Atle Bjurstrøm som i en NRK-mail skrev at NRK har “en bruk og kast-politikk av vikarer som byr meg i mot”. Bjurstrøm er en av mange som onsdag skal vitne i saken.

- Helt feil

I sitt innlegg tok NRK-advokat Camilla Steenbuch sterk avstand fra at NRK har en policy preget av “systematisk underbemanning” og “bruk og kast” av vikarer.

- Det er helt feil. NRK er en komplett bedrift, også for journalister. Vi tar arbeidsgiveransvaret seriøst, og bruken av tilkallingskontrakter ligger godt innenfor lovens anvendelsesområde, hevdet Steenbuch.

Hun framholdt også at den store mobiliteten som Skaslien påpekte, langt fra er så mobil i praksis.

- Det er ikke gitt at en journalist med en gitt kompetanse uten videre kan gå inn i en journaliststilling innenfor en helt annen avdeling. Også verktøyet på de ulike plattformene er ulike, sa Steenbuch.

Hun illustrerte sitt poeng ved å sette ulike journalistgrupper opp mot hverandre.

- Det er ikke gitt at en god radiojournalist er en godt skrivende nettjournalist. Det er ikke gitt at en nyhetsjournalist kan jobbe med og relatere seg med barn som målgruppe. Og underholdning er noe
helt annet enn nyheter.

Ikke så mange vikarer

Steenbuch kommenterte også tallene på antall vikarer, og påpekte at mange av disse jobber er på bestemte prosjekter, og at langt fra alle vikarer derfor er i stillinger som det er “varig behov for”.

Hun tilbakeviste derfor Skasliens påstand om at NRK-journalisten har krav på å bli fast ansatt, samtidig som saksøkers påstand om at Marienlyst og Østlandssendingen må sees under ett ble avvist.

- Det er kun i Østlandssendingen som saksøker har inngått avtale med NRK om et arbeidsforhold.

Kan få konsekvenser

Selv om historiene om NRK-vikarer som blir kastet ut når de nærmer seg retten til fast ansettelse er mange, er det sjeldent at slike saker havner i retten. Derfor mener Skaslien at rettens kjennelse i den tre dager lange rettsaken muligens kan få betydning for seinere tvister av samme karakter.

- Det er litt avhengig av hva rettens begrunnelse til sin kjennelse vil være. Men vi håper selvsagt på en avgjørelse som gir ham fast ansettelse i NRK og som innebærer en innstramming av den vikarbruken som både i NRK og andre mediebedrifter praktiserer i dag.

Powered by Labrador CMS