NJ tar feil om bombing av TV-stasjon
NJs landsstyre tar feil når det hevder at tv-stasjonen i Bagdad ikke er et legitimt militært mål. Slik bombing er hjemlet i folkeretten. Radio- og tv-stasjoner kan anses som legitime mål fordi de lett kan brukes og blir brukt til militære formål.
Dette går fram av en meget god og nyttig håndbok, «Crimes of War» (Crimes of War Project 1999), et oppslagsverk som for en stor del er skrevet av journalister og for journalister. Se også http://www.crimesofwar.org/
Genevekonvensjonenes tilleggsprotokoll I av 1977, paragraf 52, går faktisk lenger enn å legitimere bombing av tv-stasjoner. Nær sagt alt av moderne infrastruktur defineres som legitime militære mål, alt som «ved sitt vesen, beliggenhet, formål eller anvendelse utgjør et effektivt bidrag til militære operasjoner og hvis ødeleggelse, helt eller delvis, erobring eller nøytralisering under de rådende forhold innebærer en klar militær fordel.»
Altså noe nær en blankofullmakt. Det eneste forbeholdet er at slike mål ikke må angripes hvis det medfører uforholdmessig store tap eller skade for sivilbefolkningen, eller hvis det er alvorlig tvil om at et ellers sivilt anlegg har militær betydning. Journalister er derimot ikke legitime mål, men de løper en klar risiko hvis de besøker eller oppholder seg i en tv-stasjon.
NJ-leder Olav Njaastad viser til at landsstyret i NJ også fordømte NATOs bombing av «Radio Television Serbia» under Kosovo-krigen for fire år siden, men det blir ikke riktigere av den grunn. Også bombingen av RTS i Beograd var en legitim handling, selv om 16 av de ansatte mistet livet. Det hører med til denne historien at de etterlatte siden saksøkte RTS-ledelsen for å ha tvunget mange ansatte til å være på jobb enda de var blitt advart om at bygningen kunne bli bombet.
Det er galt å si som Njaastad hevder at det ikke er godtgjort at kringkastingssendingene er benyttet til militære formål. Saddam Hussein har med all mulig tydelighet brukt sine opptredener til å oppildne regulære og irregulære styrker til å kjempe mot koalisjonsstyrkene. I tillegg til å propagandere for Saddam Hussein har irakisk tv brutt Geneve-konvensjonene ved å vise fram amerikanske krigsfanger på en nedverdigende måte. Dette nevner ikke Njaastad i sin begrunnelse for vedtaket overfor Journalisten på nett.
Njaastad har heller ikke noe grunnlag for å si at bombingen av tv-stasjonen trapper konflikten ytterligere opp. Tvert imot kan det virke til å forkorte krigen hvis Saddams viktigste propagandainstrument blir brakt til taushet.
Gunnar Nyquist