Mediene publiserte rykter
Mye feilaktig informasjon om terrorhendelsene.
• Al-Qaida trolige gjerningsmenn.
• Behring Breivik tom for ammunisjon da han ble pågrepet.
• statsminister Jens Stoltenberg skadet i terrorangrepet.
• En knivmann på ferde på Utøya.
Alt ble rapportert av norske medier i løpet av de første timene etter terrorhandlingene i Oslo og på Utøya. Alt har siden vist seg å være feil.
– Har hatt feil
– Vi har hatt noen feilaktige opplysninger, men jeg har stor forståelse for at både politi, vitner og medier kan misforstå et situasjonsbilde i så hektiske timer vi har opplevd med denne saken. Så vidt jeg vet har vi rettet opp mulige feil straks korrekt informasjon er kommet, kommenterer fungerende kringkastingssjef Per Arne Kalbakk i NRK.
Sendte usladdet
– Jeg kan nærmest garantere at også TV 2 har brakt noe feilaktig informasjon, men jeg kan ikke komme på noe av alvorlig slag, svarer TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther på spørsmål om mulige TV 2-feil.
– Vi skulle ikke ha sendt tv-bildet av han som ble arrestert på Sundvolden usladdet. Samtidig syns jeg at vektleggingen av Behring Breiviks fortid i Frp var for tung, men det handler om nyanser. Det tar vi selvkritikk på.
– Ikke til å unngå
Det er VG som først var opphavet til at mange trodde Behring Breivik gikk tom for ammunisjon på Utøya. Fungerende nyhetsredaktør Espen Egil Hansen sier at det kan oppstå det han kaller «momenter» i den enorme informasjonsflyten som norske medier nå opplever.
– Vi er et 24-timers medium, og det er nesten ikke til å unngå at det kommer fram opplysninger som kan vise seg å være feil i ettertid. Når det kommer fram ny informasjon peker vi tilbake på den vi tidligere har gitt, sier Hansen.
I saken der VG skrev at Behring Breivik gikk tom for ammunisjon på Utøya er det nå satt inn et avsnitt med «VG retter» etter ingressen.
Forsiktig
Nyhetsredaktør Ole Erik Almlid i Aftenposten omtaler situasjonen som kaotisk både i mediehusene og for publikummet som følger med. Avisa har lagt til grunn det samme etiske regelverket som de ellers følger.
– Vi har prøvd å være forsiktige og sjekket informasjon fortløpende. På Utøya var selv ryktet mindre ille enn vi hadde trodd, sier Almlid.
Nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet sier at det er et enormt informasjonsbehov i befolkningen. Hun legger vekt på at viktigste er å ta forbehold i den løpende nyhetsutviklingen.
– Vi skal bringe nyheter når det kommer noe nytt. Dette er krevende øvelser som vi jobber mye med, sier hun.
Roser norsk presse
Espen Egil Hansen mener norske presse samlet har opptrådt godt og riktig siden terrorangrepene sist fredag.
– For oss har dette vært spesielt siden vi selv rammet. Jeg er imponert ikke bare av egen redaksjon, men av norsk presse generelt. Vi har unngått av mange feller, som for eksempel de amerikansk presse gikk i etter 11. september.
– Mitt inntrykk er at publikum har fått god informasjon.