Gir millioner til nordisk journalistikk

For to år siden ville Nordisk Ministerråd legge ned Nordisk Journalistsenter. Men nå har rådet sikret at senteret kan styrke samarbeidet mellem danske og russiske journalister. 

Publisert   Sist oppdatert

Nordisk Ministerråd har bevilget 4,8 millioner kroner Nordisk Journalistcenter i Århus. Pengene skal blant annet gå til et stort fotoprosjekt fra grensen mellom Norden og Russland og en undersøkelse av uavhengige russiske nyhetsmediers kamp mot statsmediene. det skriver journalisten.dk

Bevilgningen vekker stor glede hos Nordisk Journalistcenter. I 2013 meddelte Nordisk Ministerråd at de ville trekke den normale støtten på 2,3 millioner kroner til senteret. 

Men nå er altså støtten skrudd opp igjen.

– Det usedvanlige er at innsatsen fra dem er fordoblet. Det er i erkjennelse fra Nordisk Ministerråds side at forholdet til Russland er blitt dårligere. Derfor vil man gjerne støtte den uavhengige presse med undervisning og fastholde kontaktene på medienivå i Russland, sier Anders Lange, leder av prosjektet fra Nordisk Journalistcenter og Danmarks medie- og journalisthøiskole til journalisten.dk.

Langt dyrere administrasjon

Fire millioner kroner skal gå til selve prosjektene samt workshops og kurs for danske og russiske journalister.

Prosjektene skal vise forholdet mellom Danmark og det nordvestlige Russland, men det skal først og fremst forbedre forholdet mellom danske og russiske journalister.

De siste 800.000 går til administrative utgifter. Beløpet til administrative utgifter har økt markant de siste årene, forteller Lange.

– Vi trenger ekstra midler til å reise inn og ut. Vi bruker også mye penger på bare å få sendt penger dit, sier han.

Fotoprosjekt

En av satsingene er et fotoprosjekt hvor både russiske og nordiske fotografer er med. Det er en fortsettelse av tidligere prosjekter hvor Nordisk Journalistcenter med Søren Pagter, leder av fotoutdannelsen fra Danmarks medie- og journalisthøjskole, har hatt en masterundervisning for noen av Russlands beste pressefotografer.

Fotoprosjektet skal avdekke hvordan livet er på den andre side av grensen. Prosjektet kommer til å vare i to år og avsluttes med en stor fotoutstilling.