Raymond Lidal var i Jemen for å skrive bok om landet, i tillegg til å levere saker til flere medier. Han ble arrestert etter å ha filmet uten pressevisum. Foto: Nynorsk mediesenter

Norsk frilanser arrestert i Jemen

Raymond Lidal ble tatt etter å ha filmet angrepene mot hovedstaden. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

(Journalisten.no har et midlertidig problem med bildeformatene i enkelte artikler. Vi jobber med saken)

Frilansjournalist og forfatter Raymond Lidal (28) fra Bømlo skal ha blitt pågrepet natten mellom 28. og 29 mars i Jemens hovedstad Sana’a. Ifølge VG ble Lidal arrestert av sikkerhetstyrkene like etter at Saudi-Arabia innledet sine luftangrep mot Houti-militsen, som forsøker å ta over landet. Han filmet angrepene, og ble anholdt da han ikke kunne vise frem journalistvisum.

Lidal, som var studentmedlem i NJ i 2012, oppholdt seg i Jemen på studentvisum.

Mistenk for spionasje

VG skriver videre at Lidal skal være mistenkt for spionasje. Slike anklager er ikke uvanlig mot journalister i krigssoner. Årsaken til arrestasjonen er ikke bekreftet av Utenriksdepartementet.

– Utenrikstjenesten er kjent med at en norsk borger skal være anholdt i Jemen. Etter det vi kjenner til, ble han anholdt av jemenittiske myndigheter i Sana’a, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet til BT.no

Frilanset for flere medier

Liland har tidligere arbeidet for blant annet NRK og Bergens Tidende fra Jemen. For sistnevnte har han blant annet skrevet om tvangsutsendte Shaimaa Yusufs nye liv i landet. (Lenke bak mur.)  I januar fikk han også stipend fra Fritt Ord til å skrive bok om landet. 

I 2011 studerte Liland i Jemen, og etter praktikantplass ved NRKs Nynorsk mediesenter i 2012, og påfølgende praksis ved NRKS utenriksavdeling på Marienlyst dro han tilbake til landet i 2013. 

– Vi har vært i kontakt med Utanriksdepartementet flere ganger etter at vi fikk vite dette, og er også i fortløpende dialog med familie og venner. Som arbeidsgiver har NRK primært ansvar for egne medarbeidere og journalistar som har reist ut på konkret oppdrag fra oss, men vi ønsker selvsagt å bidra med det vi kan for å løse denne situasjonen, sier nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK til nrk.no

Fraråder reiser til Jemen

Utenriksdepartementet har ifølge bt.no kontakt med de pårørende. Departementet skal lenge ha frarådet alle reiser til eller oppholdt i Jemen. Norske myndigheter har begrensede muligheter til å yte bistand til nordmenn i det krigsrammede landet. 

De fleste utlendinger har forlatt, eller forsøker å komme seg bort, fra Jemen. 

 

Powered by Labrador CMS