Skjermbilde fra Dagsrevyens sending 16. april. Foto: NRK

40 klager til Kringkastingsrådet om Grande-saken på et halvt døgn

Reagerer på at Dagsrevyen omtalte den da 17 år gamle ungdommen som en «mann» i sendingen 16. april.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Innslaget førte til at tidligere NRK-journalist og scenekunstner Pernille Dahl Johnsen engasjerte seg med et innlegg på Facebook.

– Dette er å tilsløre realiteten i hendelsene: Han var ingen ”mann”, men en mindreårig ungdom, og det hyggelige uttrykket ”var sammen med” er neppe en sannferdig beskrivelse av maktasymmetrien det innebar at en 38 år gammel, mektig Stortings-representant, lærer og nestleder i partiet Venstre gjennomførte samleie på en full 17-åring, skriver hun på Facebook.

Overfor Journalisten utdyper Johnsen at hun ikke har noe ønske om å henge ut allmenkringkasteren, men at hun er bekymret for det hun mener er en skjev dekning av åkersex-skandalen fra 2008, da Grande skal ha hatt samleie på en åker med en 17 år gammel gutt under bryllupet til Senterpartitoppen Ola Borten Moe.

– Jeg frykter at norsk debatt nå er så polarisert, og fordomsfullheten mot meningsmotstandere så inngrodd, at man har veldig store blindsoner, sier Johnsen om dekningen av saken.

– Jeg er bekymret for at tilliten til NRK blir så lav at fundamentet for statskanalen skal rives vekk under beina deres.

Innlegget har blitt delt av mange og torsdag ettermiddag hadde det kommet 40 klager på språkbruken til Kringkastingsrådet. Det opplyser sekretær Eirik Skarrud i Kringkastingsrådet til Journalisten.

Ikke helt presise

Redaktør Marius Tetlie for faglinja i NRK noterer seg kritikken som har kommet til Kringkastingsrådet.

– Vi kunne ikke brukt begrepet barn, samtidig ser vi at vi ikke var helt presise med å kalle ham voksen. Vi kunne ha kalt ham ungdom, sier Tetlie.

Han understreker at NRK i sendingen opplyste om at den involverte parten var 17 år.

– Så det var ikke informasjon som ble holdt tilbake, og seerne kunne jo bedømme dette selv.

Han beskriver debatten rundt ordvalget som en interessant problemstilling.

– Er man over myndighetsalder er man voksen, er man under 18 år så er man definert som mindreårig. Samtidig har vi en seksuell lavalder som er på 16 år.

Ifølge Tetlie er Grande-saken noe som blir mye diskutert internt i NRK-systemet.

– Vi prøver på ingen måte å skjule denne saken og vi har dekket dette fyldig. Vi gjør fortløpende vurderinger om hva vi skal skrive og hvilke vurderinger vi skal ta, så dette er ikke en sak vi behandler på noen annen måte fordi hun er kulturminister. Også i denne saken driver vi med en fri og uavhengig nyhetsformidling.

– Ville dere omtalt saken annerledes om kulturministeren var en mann og motparten en jente?

– Vi diskuterer jo mye rundt denne saken, fordi den er etisk krevende, det er det ikke noe tvil om, men jeg har ikke noen tydelige meninger om saken ville blitt dekket på en annen måte dersom den dreide seg om en mann.

Redaktøren avviser at det var bevisst begrepsbruk når NRK omtalte at Trine Skei Grande var «sammen» med 17-åringen på den etter hvert mye omtalte bryllupsfesten hos Ola Borten Moe.

– Det var en kort studiekommentar laget i en hektisk setting. Vi har brukt begrepene sex og seksuell omgang tidligere, forklarer Tetlie.

Powered by Labrador CMS