BT-journalistene Olav Garvik og Olav Kobbeltveit har skrevet biografi om Lars Sponheim. Foto: Kathrine Geard
Sponheim gikk vill i fjellet
BT-journalister spurtskriver Sponheim-biografi og røper nytt om påtroppende stortingsrepresentant i snø og stummende mørke.
Olav Garvik (65) forlot Bergens Tidende med Avtalefestet pensjon 30. september, etter å ha arbeidet som politisk journalist, redaksjonssekretær og leder av politisk avdeling gjennom en periode på 40 år. Den første pensjonisttiden skal han bruke til å skrive biografi om Lars Sponheim, i samarbeid med BT-kollega Olav Kobbeltveit. Oppdragsgiver er Det Norske Samlaget.
– Dette er forlagets initiativ. Biografien blir framskyndet og kommer allerede til våren. Meningen er å gi ut boka i tilknytning til Venstres landsmøte, der Sponheim går av som leder, forteller Garvik til Journalisten.no.
Også Sponheim varslet bok
I juni i fjor ble det kjent at Olav Kobbeltveit, mangeårig politisk reporter, kommentator og redaktør i BT, var i gang med en biografi om Sponheim. På oppdrag fra Samlaget. Hovedpersonen var imidlertid ikke særlig interessert i et samarbeid. Han hadde nemlig sine egne bokplaner.
– Jeg har i flere år jobbet med mitt eget bokprosjekt. Boken kommer til å være så avslørende og direkte at jeg ikke vil utgi den før jeg er på vei ut av politikken, sa Sponheim til BT.
Venstre-lederen la til at han samarbeidet med en person som står Venstre nær, og at boka skulle utgis på Gyldendal når han ga grønt lys. Det vil trolig også skje når Sponheim går av på Venstres landsmøte.
Lover mye ukjent
– Olav har gjort noe arbeid med fasen før Sponheims stortingskarriere. Det er den vi nå skal gå i gang med. Vi kjenner Sponheim så godt at vi nok klarer å grave fram ting som ikke er publisert før. Det er mye spennende som ikke er kjent, blant annet fra oppgjøret med Odd Einar Dørum da Sponheim fratok ham ledervervet, sier Garvik.
Han trekker også fram Sponheims berømte fottur over fjellet, fra Ulvik til Oslo, da sauebonden kom inn på Stortinget for første gang i 1993. Kobbeltveit slo følge med Sponheim en etappe. Etter at de skilte lag ble turen ifølge Garvik langt mer dramatisk enn det som har vært kjent.
– Måtte reddes ned
– Sponheim måtte reddes ned fra høyfjellet. Han gikk seg vill i snøkavet, det var blitt stummende mørkt og bare glimtvis mobildekning. En lokal Venstre-mann fra Ål i Hallingdal satte i gang et lite apparat, men forholdene gjorde at det var vanskelig å få loset ham ned i sikkerhet. Så det var en dramatisk situasjon.
– Hvorfor har ikke dette kommet fram tidligere?
– Det har vel ikke vært noen foranledning til å skrive noe om det. Selv har nok Sponheim helst ønsket å dysse det ned, sier Garvik, som i 1982 ga ut boka «Da Venstre
sprakk». Han var også medforfatter for en biografi om Venstre-høvdingen Bent Røiseland, utgitt i 2003.