Selvportrett tatt 8. desember 2009, to dager før Obama skal komme til Nobelinstituttet. Asbjørn Olsen og Jens Christian Nørve har rigget seg til i bygningen vis a vis Handelsbygningen med videokamera.

Slik avslørte de amerikanerne

TV 2-reporterne som avslørte overvåkingsskandalen var inspirert av gamle spionjegere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

TV 2 avslørte onsdag at USA i all hemmelighet har bygd opp etterretningsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU) for systematisk å overvåke nordmenn. Reporter og fotograf Asbjørn Olsen og journalist Jens Christian Nørve har jobbet sammen om saken i ett og et halvt år.

Etter at de hadde lagt fram funnene sine for ulike fagmyndigheter, og det begynte å bli snakk innad i statsforvaltningen, måtte den slippes. Olsen sammenligner utkjøringen med en fødsel.

– Vi har holdt på såpass lenge nå, og var blitt litt slitne av å gå gravide.

Samarbeid

Olsen begynte arbeidet med saken for to år siden, da han jobbet i Dokument 2. Han brukte utallige timer på å prøve å komme til bunns uten å lykkes. Så ble Dokument 2 nedlagt, og Olsen kom tilbake til nyhetsavdelingen.

– Da dumper jeg litt tilfeldig over en samtale med en kollega som jeg skjønner kan sitte på en viktig bit i puslespillet. Vi hadde ulike kilder, men hver for oss hadde vi ikke nok.

Kollegaen var Jens Christian Nørve, og de to begynte da å jobbe sammen.

– Vi har hatt en helt lik arbeidsfordeling. Begge gravde og fotograferte. Men Jens er en racer på nettet og jeg er kanskje litt mer slugger ute i felten. Mange kjenner jo igjen Jens, mens jeg kan skli inn i miljøet uten at noen reagerer.

Gjennombruddet

Olsen sier han har vært til stede på de fleste demonstrasjonene i Oslo de siste to årene. De brukte også mye tid på å finne etterretningsgruppens kontor.

– Jeg har ikke tall på alle morgenene vi satt i en kald bil utenfor huset til Gunnar Tveit (SDU-agent) for å vente på at han gikk til jobb.

Gjennombruddet kom for rundt ett år siden: En tidlig morgen klarte Olsen å følge Tveit på bussen til byen og inn til Handelsbygningen.

– Da kunne vi bruke tid i omgivelsene der for å finne ut hvem andre som var med.

Olsen forteller at de var inspirert av de gamle spionjegerne fra overvåkingspolitiet.

Navnet

Olsen og Nørve var lenge klar over at politifolk og andre med interessant bakgrunn jobbet for amerikanerne ute i Oslos gater. Men de visste ikke omfanget av systematikken i det før for et par måneder siden, da de endelig klarte å spore opp navnet på gruppen.

Med navnet kunne de gå inn i amerikanske registre hvor det ligger offentlig tilgjengelig informasjon. Noen av dokumentene var fjernet, og de brukte da nettsiden Wayback Machine for å rekonstruere gamle internettsider.

– Nå som vi har offentliggjort navnet Surveillance Detection Unit kan man gjøre interessante søk og beskrive hva dette er, slik andre medier gjør nå. Vi begynte i andre enden, med folkene, før vi fikk fasiten.

Ledige stunder

Kun de siste fem ukene har de kunnet konsentrere seg om «overvåkingsskandalen», før det benyttet de ledig tid fra den daglige nyhetsdekningen.

For fire uker siden ble også fotoredigereren Jon Eirik Olsen tatt ut av turnus for utelukkende å jobbe med saken.

– Han fortjener mye skryt. Gravejournalistikk presentert på TV krever at man evner å fortelle med lyd og bilder.

Asbjørn Olsen gir også ros til nyhetsledelsen i TV 2.

– Vi har gitt opp flere ganger i løpet av året, og da har nyhetsledelsen pushet oss videre.

Gravestipend

Nørve og Olsen fikk TV 2s gravestipend for å jobbe med saken.

– Det var avgjørende, det har jo kostet litt blod i form av tid.

– Hvordan føles det å avsløre en slik sak?

– Rent profesjonelt er det tilfredsstillende. Vi har vært to journalister mot en supermakt, det har vi ledd litt av. Vi måtte ha litt galgenhumor, muligheten for å trå feil var jo til stede. Og vi er nok registrert i terrorregisteret SIMAS med bilde og et par ulike identiteter som vi har brukt for å komme til bunns i dette.

Olsen sier de fortsatt har ufortalte historier, og fortsetter å jobbe med saken.

Powered by Labrador CMS