Øyvind Knoph Askeland er på plass i ny jobb i oljebyen Stavanger. Foto: Norsk olje og gass

Tok sluttpakke i VG - valgte jobb i en annen nedgangs=bransje

Takket nei til årsvikariat som journalist.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Øyvind Knoph Askeland var en av 33 som fikk sluttpakke i VG i vinter. Det tok ham overraskende kort tid å finne ny jobb i hjembyen Stavanger.

Et stort antall journalister er i disse dager ute i sluttpakkeperiode og på jakt etter ny jobb. Nedbemanningsprosessene har pågått både i VG, Bergens Tidende og andre Schibsted-mediehus i år, tillegg til i en rekke mindre avisredaksjoner.

Ukeblader og NRK har nedbemannet kraftig de siste årene, og nå står også TV 2 foran en omfattende kuttprosess. Hvor lett er det egentlig å skaffe seg nytt arbeid, enten i mediebransjen eller i andre virksomheter?

Journalisten forsøker å sette et sterkere søkelys på arbeidsmarkedet i tiden framover. Har du tips om interessante personer eller saker i forbindelse med sluttpakker og nedbemanning, så er du hjertelig velkommen til å kontakte oss.

Se Journalistens dekning av omstillingen i mediebransjen 

Flyttet hjem

VG gikk ut med tilbud om sluttpakker i februar i år, og 33 redaksjonelt ansatte fikk innvilget sine søknader. Blant dem 27 år gamle Øyvind Knoph Askeland, som forlot mediehuset i mars.

Nå er han etablert med samboer og barn i Sola sør for hjembyen Stavanger, etter to år som fast ansatt sportsjournalist i VG i Oslo. Han hadde i forkant vært tilknyttet VG en god stund som tilkallingsvikar og frilanser fra Stavanger.

Tidligere har han jobbet i Bergens Tidende, blant annet som ansvarlig for ungdomsdebatten, og i Rogalands Avis. Askeland har en bachelorgrad i journalistikk ved Universitetet i Stavanger.

Etter å ha søkt på 10-15 jobber, vært på tre intervjuer og takket nei til et årsvikariat som journalist, valgte han å slå til på tilbudet om et års vikariat som informasjonssjef i interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass.

– Tilbudet om journalistvikariatet kom ganske fort etter at jeg sluttet i Oslo. Det var rett og slett det økonomiske som gjorde at jeg ikke takket ja. Det tilbudet jeg slo til på kom i midten av mai, og passet bedre både når det gjaldt timing og økonomi, forteller Askeland.

Les også: Disse slutter i VG

Langvarig sikkerhet

Han trodde det skulle ta lengre tid å få seg jobb i Stavanger, slik jobbmarkedet er der nå.

– Derfor var det ekstremt viktig for meg at jeg hadde lengst mulig sikkerhet i form av sluttpakken fra VG. Men det gikk jo fint.

– Hvordan har det vært å komme hjem til Stavanger?

– Det var helt avgjørende for meg at jeg flyttet hit. Det hadde jeg bestemt meg for før sluttpakkene kom i VG. Jeg forsøkte å få til en ordning med pendling da jeg jobbet i VG, men det gikk ikke. Både samboeren min og jeg er opprinnelig fra Stavanger og vi ble foreldre da vi bodde i Oslo. Derfor ønsket vi å flytte vestover til den øvrige familien.

Askeland sier at behovet for å flytte var bestemmende for avgjørelsen om å søke sluttpakke i VG. Hvis ikke, ville han blitt værende i avisa.

Spennende tid

– Men oljevirksomhet i Rogaland er vel heller ingen trygg og framtidsrettet bransje for tiden?

– Det kan du si. Dette er et vikariat som gir meg ett års sikkerhet. Det føler jeg holder for meg akkurat nå. Jeg synes jobben virker ekstremt spennende. Det hadde knapt vært mulig å komme inn på et mer spennende tidspunkt i denne bransjen, sett ut fra et journalistperspektiv. Jeg får sett hvordan tingene fungerer i bransjen, fra annen vinkel.

– Hvordan er overgangen til informasjonsbransjen?

– Jeg må lære meg en helt ny bransje, noe jeg kommer til å bruke mye tid på. Men jeg er ikke bekymret for overgangen fra journalistikk til kommunikasjon. Det tror jeg går helt fint. Jeg er heller ikke bekymret for å gå tilbake igjen. Jeg tror det var verre før, og i dagens situasjon for mediebransjen så tror jeg at alle har forståelse for at det blir slik.

Askeland understreker at han nå får innsikt i noe han ellers ikke hadde fått, og det ser han positivt på. Han oppfatter at dette gir ham mye mer ballast. I Stavanger er denne typen kompetanse uansett aktuell.

Ikke endelig farvel

– Opplever du at du har tatt farvel med journalistikken?

– Nei, det gjør jeg ikke. Og den nye jobben min likner på journalistikk i metode. Det handler om å bygge relasjoner og kilder i olje- og gassbransjen.

Powered by Labrador CMS