Eksperter på anti-terror sparket

Mistet kontrakt kort tid etter kritisk artikkel om etterforskningen av drapet på Anna Politkovskaja.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I september snakket de om utfordringene med å dekke terrorisme i Putins Russland på den globale gravekonferansen (GIJC 2008) på Lillehammer. Sist uke fikk Irina Borogan og Andrei Soldatov, to av Russlands mest profilerte undersøkende journalister, sparken.

Novaja Gazeta var Anna Politkovskajas arbeidsgiver.

Markerte toårsdagen

Til Journalisten sier Soldatov at han synes det er betenkelig at oppsigelsene kom kort tid etter den kritiske artikkelen om etterforskningen av drapet på Politkovskaja.

Han presiserer at han ikke kan være sikker på om det er en sammenheng, fordi ingen har fortalt de to hvorfor de ble oppsagt. Oppsigelsen kom 11. november – mens de var på ferie i England.

– Det var den eneste artikkelen i Novaya Gazeta med kritikk av den offisielle mordetterforskningen – og spesifikt hvorfor etterforskningsteamet valgte å skille ut saken til oberst Pavel Ryaguzov i etterretningstjenesten FSB, som var blant de mistenkte, fra selve Politkovskaja-rettssaken, sier Soldatov.

Artikkelen ble publisert i en spesialutgave av Novaja Gazeta 6. oktober, som markerte toårsdagen for mordet på Politkovskaja.

Eksperter på russisk etterretning

Soldatov er også redaktør for Agentura.ru, et internettprosjekt startet av en gruppe journalister som dekker terrorisme og den russiske etterretningstjenesten i 2000. Borogan er også tilknyttet prosjektet. De to ble invitert til å begynne i Novaya Gazeta i desember 2005 som et eget agentura.ru-team som skulle dekke terrorisme og temaer knyttet til den russiske etterretningstjenesten.

Tidligere har de jobbet med Izvestia (2000), Versia (2002-2004) og Moscow News (2004-2005) på samme måte. Dagen etter de ble meddelt at de var oppsagt, ble agentura.ru-banneret fjernet fra Novaja Gazeta.

Oppsigelsen av agentura.ru-teamet kommer samtidig med at den liberale avisen, som er berømt for sin undersøkende journalistikk, sparker et sted mellom 20 og 40 journalister av økonomiske årsaker. Personalsjefen skal ha sagt til Soldatov at det er snakk om 40 journalister, men ikke begrunnet avskjedigelsen av de to etterretningsspesialistene.

Når agentura.ru-teamet forlater avisen, vil den ikke ha noen spesialister igjen på FSB, som tar seg av etterretning og Russlands «indre fiender», forteller Soldatov. Han mener det vil føre til at avisen fra og med denne måneden vil slutte å dekke disse kontroversielle temaene.

Kjemper for innsyn

Agentura.ru har lenge jobbet med å gi offentligheten innsyn in dette vanskelig gjennomtrengelige stoffområdet.

– Vi prøver å spore hvert navn som nevnes i pressen fordi det ofte er veldig vanskelig å finne ut hvem som faktisk leder de forskjellige etterretningsbyråene og -operasjonene, hvem som faktisk sitter med ansvaret. FSB nekter å kommentere alle spørsmål om operasjonell aktivitet, det er hemmelig. Vi trenger alle kilder som kan bekrefte det som foregår når vi skriver om etterretning som journalister, men dette er uhyrlig vanskelig, fortalte Soldatov under den globale gravekonferansen på Lillehammer.

Derfor har agentura.ru jobbet med å spore opp, samle og offentliggjøre åpne kilder og artikler for stoffområdet.

Føringer på omtale

Soldatov fortalte også at det er forbudt å publisere intervjuer med terrorister og å nevne navnene på terrorist- eller ekstremistiske organisasjoner uten å bruke spesielle ord i Russland.

– Hvis du publiserer en sak om enkelte kontroversielle temaer, får du så mye problemer at det rett og slett ikke blir gjort. Det er også vanskelig når du skal beskrive folk i opposisjon, som muslimer under beleiringen av Nalchik i 2005, da ble hengivne muslimer til terrorister. Aviser som støtter regjeringen kalte dem terrorister, Irina brukte ordet militante og fikk kritikk fra begge sider, både menneskerettighetsaktivister og de som støtter regjeringen.

Powered by Labrador CMS