«Jeg hadde sett frem til å feire at vi fikk pressestøtte i dag. Men slik ble det ikke for Shifter», sukket Shifter-medgrunnlegger, daglig leder og ansvarlig redaktør Lucas H. Weldeghebriel i Journalistens spalter høsten 2022.
Nettavisa som dekker norske oppstartsbedrifter oppfylte ikke kravet om tematisk bredde og en helhetlig balanse mellom ulike temakategorier, ifølge Medietilsynets avslag.
Siden den gang har det hendt mye. Shifter har blitt kjøpt opp av Schibsted, men en slags stillingskrig med Medietilsynet har fortsatt og inneholdt framgang og tilbakeslag på ulike fronter.
Nå ligger en klage fra Shifter, om et nytt avslag fra 2023, klar for behandling hos Medieklagenemnda. Denne gangen har Shifter bevæpnet seg med en uttalelse fra en annen sak – der kom nemlig samme nemnd med omfattende kritikk mot Medietilsynets framgangsmåter.
Shifters skjebne kan også belyse hvor Medietilsynet trekker grensa for hvilke medier som får innpass i den hardt pressede kategorien for nasjonale nisjemedier – «dødens gruppe», som den kalles blant søkerne.
Det følgende er en forsøksvis enkel oppsummering av Shifters kronglete vei mot pressestøtte.
«Lite tilgjengelig for en allmenn leser»
7. november 2023 fikk Shifter nemlig avslag på pressestøtte for andre år på rad.
Det var innretningen mot allmennheten som var problemet:
«Medietilsynet har kommet til at Shifter ikke oppfyller vilkårene i § 5 første ledd bokstav a om å være rettet mot allmennheten, og kan heller ikke anses som et nasjonalt nisjemedium», var konklusjonen.
Tilsynet opplyste å ha gjort en analyse av 35 tilfeldige Shifter-artikler fra 2022.
«Av de 35 analyserte artiklene, vurderer Medietilsynet at nesten 70 prosent ikke kan ansees for å være rettet mot allmennheten. Begrunnelsen er at disse artiklene inneholder faguttrykk og har en begrepsbruk som gjør innholdet lite tilgjengelig for en allmenn leser.»
Nemnda med kritikk mot tilsynet
Da Weldeghebriel sendte klage på avslaget nøyaktig tre uker senere, limte han inn en flere sider lang uttalelse fra Medieklagenemmda – fra en annen sak – i sin helhet. Denne uttalelsen hadde han mottatt samme dag.
Tidligere i 2023 hadde nemlig en Shifter-klage på avslag om innovasjons- og utviklingsstøtte blitt behandlet hos nemnda.
I 2022 hadde Shifter fått tilslag på 175.000 kroner i innovasjonsstøtte, men i 2023 ble det nei. Også her var begrunnelsen at Shifter ikke retter seg mot allmennheten og at publikasjonen skriver om en begrenset del av norsk næringsliv.
Men tilsynets forarbeid til innovasjonsstøtteavslaget fikk krass kritikk hos nemnda.
Nemnda opphevet vedtaket om avslag og sendte det tilbake for ny behandling. Nemndas uttalelse har en rekke kritiske merknader til tilsynets framgangsmåte, og mener de har utført mangelfulle analyser som forberedelse til vurderingen om å avslå.
I sum mener nemnda at det har skjedd klare saksbehandlingsfeil i saken.
Vurderte én enkelt dag
«Disse feilene er det grunn til å regne med at kan ha virket bestemmende på vedtakets innhold, og dette medfører at vedtaket er ugyldig», skriver nemnda.
I innstillingen til nemnda viste tilsynet til at de i denne saken hadde analysert artiklene hos Shifter på en spesifikk dag: 16. mai 2023. Nemnda påpeker at det er vanskelig å etterprøve tilsynets vurdering, siden de bare har vist til titlene på et fåtall av sakene de brukte i analysen.
«For det andre er nemnda av den oppfatning at det ikke kan gjøres forsvarlige innholdsvurderinger når utvalget begrenser seg til artikler som var tilgjengelige på forsiden til Shifter en tilfeldig utvalgt dag», skriver nemnda.
Også tilsynets vurdering av om Shifter oppfylte vilkårene, var «beheftet med mangler» og inneholdt feiltolkning av bestemmelser, mente nemnda.
Som videre også reagerte på at det eksterne fagutvalget Medietilsynet holder seg med, som i en rådgivende rolle innstiller til hvilke prosjekter som burde få støtte, ikke hadde fått vurdere Shifter-søknaden.
Selv om avslagsvedtaket ble opphevet, tok nemnda ikke selv stilling til om Shifter faktisk oppfyller kriteriene som tilsynet avslo på grunnlag av.
Fikk aksept hos fagutvalg
10. juni i år hadde tilsynet gjort en ny vurdering.
I brevet kommer fram at fagutvalget for innovasjons- og utviklingsstøtte denne gangen hadde fått vurdere Shifter opp mot kravene.
Og at utvalget mener Shifter hører hjemme i ordningen.
Men sommeren 2024 opprettholdt tilsynet sitt avslag. En ny innholdsanalyse var gjort, og tilsynet kom til samme konklusjon: Shifter oppfyller ikke breddekravet, har en svært lav andel debatt og det er usikkert om avisa kan
anses for å være rettet til allmennheten.
Konklusjonen er endelig; Shifter har ikke klaget på vedtaket.
Klart for nemnda igjen
To uker senere, helt opp mot fellesferien i år, sendte tilsynet sin innstilling til nemnda om at også pressestøtteavslaget burde opprettholdes. Det gjorde de blant annet med atter en innholdsanalyse, denne gangen fra Høgskulen i Volda, i hånd.
«Shifter fikk avslag på søknaden om produksjonstilskudd i 2022, hvor begrunnelsen da også blant annet var at avisen ikke oppfylte kravet til sjangerspredning. Shifter har økt andelen debattstoff marginalt, med 0,1 artikler per uke. Denne økningen er så liten at den vanskelig kan tillegges vekt», står det i innstillingen.
Shifter oppfyller ikke innholdskravet for nasjonale nummer to-medier, og heller ikke kravet til tematisk bredde for nisjemedier, mener tilsynet. 74 prosent av de undersøkte artiklene i Shifter faller inn under temakategorien «næringsliv og økonomi», ifølge innholdsanalysen.
Høyt antall faguttrykk
Så har tilsynet igjen vurdert om Shifter er rettet mot allmennheten, og viser til at den kvantitative analysen fra Volda peker på svært mange artikler med ord og uttrykk som ikke umiddelbart er tilgjengelig for en normalt opplyst leser.
«36 prosent av artiklene inneholder fire eller flere slike uttrykk. Det er Medietilsynets vurdering at dette totalt sett er et høyt tall som påvirker hvem som kan forstå innholdet i Shifter fullt ut. Bruken av slike faguttrykk gir også et inntrykk av at målgruppen for publikasjonen er et noe snevrere interessefellesskap.»
Den implisitte leseren av Shifter er gründere, investorer og næringsdrivende i kraft i sine roller, og ikke allmennheten, mener tilsynet.
Shifter kritisk til innholdsanalysen
9. oktober sendte Weldeghebriel sine merknader til tilsynets innstilling.
Der argumenterer han for at Shifter spiller en essensiell rolle i det norske medielandskapet, og bidrar til å
oppfylle forskriftens mål om mangfoldig og samfunnsrelevant journalistikk:
«Selv om Shifter opererer innen en nisje, er innholdet vårt rettet mot allmennheten.
Teknologiske endringer og digitalisering er ikke lenger et smalt tema som kun angår noen få
aktører.»
Shifter mener Volda-rapporten inneholder flere metodiske og konseptuelle svakheter som har ført til en skjev vurdering av avisas innhold og samfunnsrelevans.
Siterer Journalisten-kommentar
Blant annet mener Shifter at rapporten bruker en snever kategori-inndeling for avisas artikler, uten å ta hensyn til at mange artikler dekker flere
overlappende områder, og at Shifters dekning dermed framstår smalere enn den er.
Samtidig opplever Shifter at innholdsanalysen har manglende anerkjennelse av samfunnsrelevansen til temaene avisa dekker.
Avslutningsvis siterer Shifter-sjefen Journalisten-redaktør Roger Aarli-Grøndalen fra en kommentar der Aarli-Grøndalen tok opp at bransjeavisa Medier24 ble vurdert som tilstrekkelig allment innrettet mens Shifter ikke ble det:
«Er det helt unaturlig å tenke seg at ansatte i Medietilsynet og forskere ved journalistutdanningen i Volda har en slagside som gjør at de tenker at journalistikk om mediebransjen er mer interessant for allmennheten enn artikler om gründere, innovasjon og oppstartselskaper? Og at dette ubevisst kan påvirke konklusjonen deres? Ikke vet jeg, men nå er teorien lansert», skrev Aarli-Grøndalen.
– Langt innafor
– Hovedpoenget mitt gjennom hele denne prosessen er at Shifter er langt innafor det som skal være målet for hele ordningen: Å «stimulere til et mangfold av tekstbaserte nyhets- og aktualitetsmedier over hele landet, med et bredt journalistisk innhold rettet mot allmennheten», og «fremme uavhengig journalistikk karakterisert av høy kvalitet», sier Weldeghebriel til Journalisten og siterer fra pressestøtteforskriften.
– Kriteriene om innretning mot allmennhet kan tolkes i ulike retninger, og tilsynet velger å tolke det på en måte som gjør at vi er utenfor. Det virker som det prinsippet vinner over tanken om å stimulere til mangfold, mener Shifter-sjefen.
Betegnelsen nisjemedium, som har blitt en egen pressestøttekategori, bærer i seg at innholdet ikke er helt «mainstream», mener Weldeghebriel, som spør:
– Hvis vi ikke er et nasjonalt nisjemedium, hva er vi da?
Medietilsynet: Vilkårene ikke oppfylt
Journalisten har spurt Medietilsynet om kommentar, og får uttalelser fra avdelingsdirektør Hanne Sekkelsten.
– Hva er tilsynets kommentar til at nemnda konkluderte med «klare saksbehandlingsfeil» i sin uttalelse 27.11.23, da tilsynet først avslo innovasjonsstøtte?
– Klagenemnda opphevet Medietilsynets vedtak om avslag på søknad om innovasjonstilskudd fra Shifter for 2023, fordi nemnda mente at det ikke var gjennomført grundige nok vurderinger av innholdet i publikasjonen. Nemnda uttalte videre at søknaden skulle vært forelagt fagutvalget. Nemnda tok ikke stilling til om Shifter oppfylte vilkårene for tilskudd. Medietilsynet har tatt nemndas avgjørelse til etterretning, uttaler Sekkelsten.
Hun legger til:
– Som følge av klagenemndas vedtak behandlet Medietilsynet søknaden fra Shifter på nytt. Som en del av dette ble det gjort grundigere innholdsvurderinger og søknaden ble forelagt fagutvalget. Medietilsynets endelige vurdering var at Shifter hadde smal dekning av næringslivet, med en konsentrasjon rundt temaer knyttet til gründerbedriftene og deres virksomhet og at vilkårene i forskriften dermed ikke var oppfylt.
– Må vurdere om alle vilkår er oppfylt
På spørsmål om hvorfor innovasjonsstøtteavslaget opprettholdes tross innstillingen fra fagutvalget, påpeker Sekkelsten at utvalget gir rådgivende uttalelser før tilsynet fatter vedtak.
– Fagutvalgets uttalelse var at Shifter er et nyhets- og aktualitetsmedium som hører hjemme i ordningen. Samtidig må Medietilsynet i søknadsbehandlingen vurdere om alle vilkår for å få støtte er oppfylt. Det er blant annet et krav at nyhets- og aktualitetsmediet må inneholde et bredt tilbud av nyhets- og aktualitetsstoff om politikk, økonomi eller samfunnsliv, uttaler avdelingsdirektøren.
– Med bakgrunn i innholdsanalysene som ble gjort, vurderte Medietilsynet at Shifter hadde en smal dekning av næringslivet, med en konsentrasjon rundt temaer knyttet til gründerbedriftene og deres virksomhet. Dette var bakgrunnen for at Medietilsynet kom til at Shifter ikke oppfylte vilkårene i forskriften for å kunne motta tilskudd, avslutter Sekkelsten.