Vil innføre momsfritak for elektroniske tidsskrifter og bøker, men ikke helt uten avgrensinger. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Klart for momsfritak for tidsskrifter, men ikke for «dynamiske publikasjoner»

Både NJ og Fagpressen er kritisk til forslaget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen foreslår å innføre fritak for merverdiavgift for elektroniske tidsskrifter og bøker fra 1. juli 2019, melder Finansdepartementet.

– Fritakene vil sikre lik behandling av trykte og elektroniske tidsskrifter og bøker, sier finansminister Siv Jensen (Frp) i en pressemelding.

Ifølge det endelige forslaget fra regjeringen, så er flere av de opprinnelige restriksjonene fjernet. Blant annet åpner regjeringen opp for moderate innslag av lyd og bevegelige bilder.

Ikke minst foreslår regjeringen å fjerne kravet om at det også må være en trykt utgave av det elektroniske tidsskriftet.

Men ikke helt uten problematiske vilkår.

– Innledningsvis virker det som de er helt åpen og lytter på det som har blitt sagt på høringen, og det ser veldig bra ut. Men lenger ned i forslaget blir det helt bråbrems, sier Per Brikt Olsen, administrerende direktør i Fagpressen.

Vil ha papirregler på nettet

Han viser til ett av vilkårene som regjeringen har lagt i forslaget sitt, nemlig at fritaket ikke skal «omfatte dynamiske elektroniske publikasjonar som vert endra fortløpande». Regjeringen foreslår også at det skal være en digital utgivelseplan og nummerering av tidsskriftene.

– Det virker som de vil ha elektronisk papir, sier en forvirret Olsen.

Litt senere tirsdag ettermiddag ringer han tilbake og er enda mer kritisk.

– Vi er ikke like forvirret lenger. De gjør et stort nummer ut av dette ikke handler om PDF, men i praksis beskriver de jo en PDF. De ber oss om å lage en digital papirutgave som ingen vil ha, sier Olsen.

– Regjeringen har sagt at de vil være innovative og legge til rette for likebehandling digitalt. Men de gjør jo det stikk motsatte, fortsetter han.

I pressemeldingen fra Finansdepartementet kommer det frem at regjeringen fortsatt ønsker avgrensinger i fritakene. Her påpeker de også at at dagens avgrensinger for trykte tidsskrifter og bøker, også skal gjelde ting på internett.

– Som et utgangspunkt bør elektroniske tjenester omfattes av avgiftsplikt i en stadig mer digitalisert verden. Det er derfor viktig å sikre at fritakene for elektroniske bøker og tidsskrifter bare omfatter samme typer av publikasjoner som er omfattet av dagens fritak for trykte tidsskrifter og bøker, sier Jensen i meldingen.

Men det er fortsatt usikkert hvordan dette helt vil slå ut i praksis. Regjeringen har planer om å endre dagens forskrifter for å tilpasse dem til elektroniske formatet. Dette skal være klart innen 1. juli 2019.

NJ er kritisk

Norsk Journalistlag er skuffet over forslaget fra regjeringen.

– De følger ikke bransjens entydige råd om å fjerne merverdiavgiften for alle typer tidsskrifter og magasiner som utgis innenfor rammene av lov om redaksjonell fridom, sier leder Hege Iren Frantzen i en pressemelding.

Hun mener løsningen fortsatt er halvveis siden de fortsetter velger å knytte det opp til regelverket som gjelder trykte utgaver.

– En opprettholdelse av kravet om statiske utgaver innebærer konkurransevridning mellom elektroniske publikasjoner som ikke oppdateres fortløpende, og elektroniske utgaver som oppdateres fortløpende, og kan i verste fall føre til lite framtidsrettede tilpasninger , sier Frantzen.

Powered by Labrador CMS