Etter sju og en halv måned med dugnadsarbeid blir det tid til å binde fluer. Men helt klarer ikke Jan Gunnar Furuly å lene seg tilbake. Foto: Martin Huseby Jensen

To ganger var Skup på nippet til konkurs i fjor, men styrelederen går av med en stiftelse som går med overskudd

Skup/Tønsberg (Journalisten): Marerittet er gjennomlevd og i dag etterlater Skup-leder Jan Gunnar Furuly en stiftelse med overskudd. Underslagssaken vurderes nå om skal påtales.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nachspielkongen Jan Gunnar Furuly gir seg. Ikke helt, men i hvert fall som styreleder i Skup. Etter fem år som leder og 15 år som medlem i Skup-styret. Det er 14 år siden han var med å arrangere sitt første nachspiel på Skup. Den gang i Haugesund. En viktig del av det å være vert for konferansen, forteller han. 

Vi sitter i suiten som natt til søndag vil være et av flere rom i hotellets femte etasje hvor det arrangeres etterpå-fest. Med seg har han tørket reinkjøtt og reinhjerte

– Det viktigste er at Skup er blitt et slags vekkelsesmøte for norske journalister. Et sted for faglig oppdateringer. Det er viktig å understreke at Skup ikke bare er pris og gallamiddag, men også alle kursene og forelesningene. Og ikke minst den massebevegelsen for å sette undersøkende og gravende journalistikk på dagsorden i redaksjonene. Kvaliteten på gravende journalistikk er blitt bedre … det tror jeg Skup skal ha noe av æren for. 

Det er 28. gangen konferansen arrangeres. Furuly lener seg lett tilbake i sofaen, men ikke for langt. Han føler seg komfortabel med å levere Skup fra seg i reparert tilstand. Og ikke minst at det blir tre kvinner øverst i ledelsen ved Silje Sjursen Skiphamn, Synnøve Åsebø og Anne Skalleberg Gjerde.

– Det har aldri skjedd før.

Mareritt

Året begynte så bra. Mange påmeldte til konferansen. Mange betalende. Dagbladet vant Skup-prisen for tredje året på rad. Stemningen i baren under fjorårets konferanse var ganske god. Så, da det hele roet seg, begynte det å komme drypp. Penger manglet. Inntekter var dobbeltført. 

Les også: 

Skup anmelder Heftøy for underslag
Skups sekretariats­leder slutter - politianmeldes av Skup-styret

Skup gransker regnskapet for mer økonomirot

– Det har vært et mareritt. Han som var daglig leder var en god venn og medarbeider vi stolte på. Det hele kom som lyn fra klar himmel at han gjorde dette. Det har vært utmattende prosess. Vi har hatt mange spørsmål og fått veldig få svar. Ikke snakket siden midten av april, all kommunikasjon er skjedd gjennom advokat og det har vært veldig ampert, forteller han. 

Han legger til at dette skjedde på hans vakt. Og takket være arbeidsgiver som ga ham to ukers permisjon med lønn for å rydde opp, fikk styrelederen noe overblikk, men tiden var ikke nok. Både fritid, ferie og noe arbeidstid er blitt brukt til å grave i stiftelsens økonomi og forsøke å rekonstruere hva som er skjedd. 

Tett på konkurs

Både i mai og i oktober skal stiftelsen ha vært på konkursens rand. Fjellet med regninger var langt høyere enn pengene på konto. Furuly forklarer at Skup har som følge av saken hatt 460.000 kroner i ekstra utgifter. Og de har måtet ta et regnskapsmessig tap på 392.000 kroner.

– Dette året har vist Skup-ånden og Skup-gutsen. Vi hadde satt oss som mål å samle inn mellom 400.000 og 600.000, men vi endte på 981.000 kroner gjennom innsamling. Og så fikk vi penger fra vederlagsfondet. I alt ble det 1,1 millioner kroner i ekstraordinær støtte. 

Det ledet opp til at fjoråret endte i et overskudd på like under 122.000 kroner. 

I inneværende år er det budsjettert med 46.000 kroner i overskudd. Furuly sier at det er satt opp som en buffer, men målet er balanse. Stiftelsen skal ikke gå med overskudd. 

Dessuten leverer konferansen bedre enn budsjettert med færre betalende enn det som blir fasit. I budsjettet var det satt opp 380 betalende. I helgen møtes 430 pressefolk som har betalt. Det betyr 140.000 kroner mer enn budsjettert. 

Mer fluefiske

Men 2018 er han ikke så sikker på. Skup fikk støtte fra Stup for å lønne daglig leder på deltid. 

– Det ville vært flott med en ekstern finansiering av denne lønna. Driften kommer til å være sikker, og i verste fall må vi kanskje kutte noen kostnader. 

Så tilbake til nachspiel på Skup. Det blir neppe Furulys siste. Han er foreslått som medlem av Skups råd. Og om han ikke blir hengende i et horn på veggen, vil han uansett gjøre seg tilgjengelig om Skup trenger det. For eksempel i internasjonale sammenhenger. 

– Det er trist, nesten som skilsmisse. Jeg forlater noe som jeg har brent for i årevis. Og jeg kommer nok til å angre. Vi drev Skup på dugnad i syv og en halv måned. Men jeg har ny jobb i Aftenposten og må rydde pulten for å vie meg til jobben, sier han og legger til: – Det blir mer tid til fluebinding og fluefiske.

Saken mot tidligere daglig leder Jens Egil Heftøy er nå ferdig etterforsket. Jurist Eirik Andreas Tinglum Skøyeneie ved Sentrum politistasjon bekrefter til Journalisten at saken ligger nå til påtalevurdering, men kan ikke si noe om videre framdrift i saken. 

Heftøys advokat Elin Nykaas i Norsk Journalistlag sier at de avventer saken.

Powered by Labrador CMS