Mørkelegger Wikipedia
Protester mot omstridte amerikanske lovforslag.
Det brukerstyrte nettleksikonet Wikipedia stenger sin engelskspråklige side i protest mot to omstridte amerikanske lovforslag som blant annet åpner for at nettleverandører kan sperre tilgang til nettsteder som bryter med opphavsretten.
Siterer Martin Luther King
I en pressemelding skriver Wikipedia at leksikonet går i svart i 24 timer fra og med onsdag 18. januar klokka 6 norsk tid.
– I en avgjørelse som savner sidestykke har Wikipedia besluttet å mørkelegge den engelske versjonen i 24 timer i protest mot en foreslått lov i USA. Hvis loven blir vedtatt vil den skade det frie og åpne internett og innføre nye verktøy for sensur av internasjonale nettsider i USA, heter det i meldingen.
På Twitter siterer Wikipedia-grunnlegger Jimmi Wales Martin Luther King:
– Undertrykkere gir aldri frihet til noen frivillig. Det er de undertrykte selv som må kreve friheten, skriver Wales på Twitter.
Kan stenge nettsteder
Det er lovforslagene som går under navnene PIPA (Protect IP Act) og SOPA (Stop Online Piracy Act) som har ført til protesten fra Wikipedia. Begge lovforslagene ble fremmet i fjor.
Ifølge nettstedet hardware.no åpner de to lovforslagene for at myndighetene kan innføre sanksjoner mot et fremmed nettsted som blant annet stjeler amerikanske oppfinnelser og produkter. Sanksjonene kan dreie seg om å stoppe pengestrømmen fra bankkortselskaper som VISA og Mastercard, eller å blokkere nettstedet helt.
SOPA åpner i tillegg for at tekstadressen til et nettstedet kan fjernes fra serverne, slik at du må kjenne IP-adressen til nettstedet for å nå det.
– Legges på hylla
Ifølge Wikipedia kommer PIPA opp i Senatet allerede 24. januar, mens SOPA skal fortsettes å diskuteres i Representantenes hus i løpet av januar.
Tirsdag skriver imidlertid den California-baserte mediebloggen Gigaom at Representantenes hus legger SOPA-lovforslaget på hylla inntil en bredere politisk enighet kan oppnås.
Det betyr likevel ikke at protestene har ført fram, skal vi tro Gigaom. Nettstedet skriver at det kan være snakk om en forsinkelsestaktikk, og at behandlingen av PIPA kan fortsette i Senatet.