Pål Steigan og Helge Lurås skal debattere på Hellkonferansen.

Hellkonferansen 2023

Steigan og Lurås til journalist-konferanse: – Har tenkt å grille dere litt

– I debatten på lørdag slipper også ytterpunktene til, sier komitéleder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Til helga går Hellkonferansen av stabelen, og blant høydepunktene er lørdagens paneldebatt:

Vi snakker med de samme kildene og vinkler sakene veldig likt, skriver arrangørene og spør om norske medier er fordømmende og redde for andre meninger.

For å svare på spørsmålet har Hellkonferansen invitert blant andre Vebjørn Selbekk fra Ytringsfrihetskommisjonen og generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening.

I tillegg vil både iNyheter-sjef Helge Lurås og Steigan.no-sjefredaktør Pål Steigan representere de alternative mediene.

Hvem dømmer?

Hellkonferansens komitéleder, Karin Jegtvik, sier til Journalisten at paneldebatten skal spille videre på temaet som skal utforskes i konferansens første prat, der Bjørn Olav Jahr og Arne Jensen skal diskutere medienes rolle i Tengs-saken og Baneheia-saken.

– Det handler om spørsmålene mediene ikke stilte. Er vi for lite kritiske til visse kilder? I debatten på lørdag slipper også ytterpunktene til, sier Jegtvik.

Det foregår blant annet en woke-diskusjon om dagen, sier hun, og det finnes folk som opplever å bli kansellert for å ha meninger som ikke oppfattes som korrekte.

– Så da spør vi om det er greit å utestenge folk. Hva er greit, hva er ikke greit, hvem dømmer og hvem bestemmer hva mediene skal dekke, beskriver Jegtvik.

Selvinnsikt

Lurås sier til Journalisten at det er hyggelig å bli invitert til Hellkonferansen, og sier det er bra at etablerte medier ønsker andre perspektiver på seg selv.

– Det er jo litt selvinnsikt som ligger bak invitasjonen, og at etablerte medier selv ser at de er en gruppe som andre står utenfor. Det er veldig bra, men skulle vel egentlig bare mangle, sier Lurås.

Han er invitert til debatten sammen med blant andre Steigan, og på spørsmål om de to alternative mediene har lignende meninger, og at de derfor assosieres med hverandre, svarer Lurås at det er veldig stor avstand mellom dem på mange plan.

– Jeg følger ikke veldig med på Steigan.no, men de er veldig til venstre, USA-kritiske og på noen områder er de litt på konspirasjonsgalleien i en del spørsmål, så Steigan.no er ganske annerledes enn iNyheter, sier han.

Lurås sier likevel at han har stor forståelse for at begge de to er invitert sammen som representanter for alternative medier.

– Det er ikke unaturlig, og plager ikke meg. Blant de som har noen journalistiske ambisjoner finnes det vel bare iNyheter, Steigan.no og Document. For Klassekampen er Steigan.no også veldig nær, og det kan ikke ignoreres helt. Sånn sett er Steigan.no interessant.

– Jeg har tenkt å grille dere

Steigan sier det er på høy tid at han blir invitert på en journalistkonferanse for å kunne diskutere tematikken med journalister, men at det aldri er for seint.

– Jeg synes det er kjempebra å bli invitert, men det skulle jo bare mangle, sier Steigan til Journalisten.

På spørsmål om hva han håper å få ut av paneldebatten, sier han at han mener mediene har sviktet i samfunnsoppdraget, særlig under pandemihåndteringen.

– Jeg har tenkt å grille dere litt. Dere har svikta som den fjerde statsmakt når helsedirektøren erklærer unntakstilstand og setter Grunnloven til side, og hva gjør dere? Ingenting, sier han.

De etablerte mediene burde ha kjørt hardere mot regjeringen og det prinsipielle under nedstengningene, i stedet for å fungere som propaganda for regjeringen, sier han.

– Men jeg har tenkt til å si noe pent også, og foreslå hvordan man kan gjøre ting annerledes. Jeg er jo snill. Men jeg ønsker å prate om at dere har marsjert i takt med regjering og vært med på å holde folk utenfor mediene. Nå som Elon Musk har sprengt Twitter-banken åpen, ser vi jo at CIA har styrt hvem som skal tas ut av den offentlige debatten .

Et godt tegn i tiden

Steigan mener likevel at invitasjonen til Hellkonferansen er et godt tegn i tiden, og understreker at han ikke er ute etter noen særbehandling.

– Jeg har ikke noe problem med kritikk, og vil ha en åpen diskusjon om ytringsfrihet og det offentlige ordskiftet. Men journalistenes CV de siste åra ser ikke bra ut, sier han og påpeker at Norsk Journalistlag burde opprettet en egen koronakommisjon for å finne ut hva som gikk galt i dekningen av pandemien.

Steigan sier at han ikke har rukket å følge så mye med på iNyheter og Lurås, og at det eneste de har til felles er at de ikke er med i redaktørforeningen.

Konspirasjonskritikken fra Lurås ønsker han ikke å kommentere.

– Med 55 år i offentligheten i Norge som dyret i Johannes åpenbaring, så føler jeg ikke behov for å polemisere mot Lurås.

Powered by Labrador CMS