Stein Sneve. Foto: Bjørn Åge Mossin
Truer med mistillit
Resultatlønn i 2009 vil oppleves som ekstremt provoserende, mener lokale tillitsvalgte i A-pressen.
Både sentrale og lokale NJ-tillitsvalgte i konsernet, blant dem klubbleder og landsstyremedlem Stein Sneve, varsler at de vil erklære mistillit mot ledere som tar ut resultatlønn etter kriseåret 2009.
Ifølge Journalisten.nos kilder skal spesielt Ringerikes Blad ha gode utsikter til å nå sine resultatmål i 2009. Mediehuset, som leverer solide overskudd år etter år, har ikke fjernet årsverk i år, men har kuttet kostnader på andre måter.
Klarer budsjettet
– Jeg tok opp saken i bedriftsstyret, og spurte om det var aktuelt å utbetale bonus til ledelsen. Styrelederen svarte at det ikke er snakk om bonus, men om resultatbasert lønn. Vi ser ut til å klare budsjettet, og lønnsavtalen til direktøren og redaktøren ligger fast. Det betyr at de kan få 10 prosent på toppen av sin vanlige lønn, når vilkårene er oppfylt. Jeg gjorde det da klart at vi ikke ville se med blide øyne på dette, forklarer ansatterepresentant i styret, journalist Ove Reidar Venås.
NJ-klubbleder i samme mediehus, Frode Johansen, ber også lederne tenke seg om.
– 2009 er et spesielt år. Måten man oppnår budsjettmålene på er unormal. Panikken tok de fleste i 2008, og utgiftene ble kraftig kuttet. Når man nesten ikke bruker penger er det ikke så vanskelig å oppnå budsjettmålene. De ansatte har samarbeidet om nedskjæringene, og har jobbet så hardt at vi har opplevd sykemeldinger på grunn av overarbeid. Vi har kuttet frilansere og har en redaksjonell stilling som står ubesatt, sier Johansen.
Vond smak i munnen?
Are Stokstad, konserndirektør i A-pressen og styreleder i Ringerikes Blad, ser ikke bort fra at enkelte bedrifter i A-pressen kan oppnå sine budsjettmål i 2009. Dermed kan det finnes ledere i konsernet som vil ha krav på resultatbasert avlønning.
– Har du forståelse for at tillitsvalgte mener at ledere som eventuelt tar ut resultatbasert lønn i år, bør ha en vond smak i munnen?
– Jeg skjønner problemstillingen, hvis man tror at dette er snakk om en bonus på toppen av ordinær lønn. Men lønnsavtalene for ledere innebærer også at de får lavere lønn i dårlige tider. De aller fleste ledere hos oss som har dette elementet, får lavere lønn i 2009 enn de hadde i 2008. Det blir ikke resultatavhengige lønnsutbetalinger til ledere i selskaper som har slitt, og der ansatte har mistet jobben, sier Stokstad.
Frykter flere eksempler
– Vi frykter at det kan være aktuelt med resultatbasert lønn for ledere i flere datterselskaper enn Ringerikes Blad når 2009-regnskapene er gjort opp, sier derimot konserntillitsvalgt Eva Grønseth i A-pressen.
Både Grønseth og lederen av konsernlaget NJ i A-pressen, Lars Løkkebø, erklærer at de har forståelse for at klubber ikke lenger vil ha tillit til ledere som tar ut resultatlønn for 2009.
– Spesielt hvis dette skjer i bedrifter der man har gjennomført store nedbemanninger for å klare de budsjettmålene som ordningen med resultatlønn bygger på, sier Løkkebø.
Sur stemning i nord
Avisa Nordland er en annen av A-pressens viktige melkekuer, men stemningen i redaksjonen er sur etter nulloppgjør og overtidsnekt. Inntektene har gått kraftig ned, og AN har derfor gjennomført betydelige kutt. I løpet av halvannet år er staben redusert med 14 stillinger, derav sju i mediehusets redaksjoner, men ingen i ledelsen.
Fem av de redaksjonelle stillingene var tilknyttet den nå nedlagte lokal-tv stasjonen, der to medarbeidere ble oppsagt. Den øvrige redaksjonelle nedbemanningen er løst ved naturlig avgang.
– Vi ville oppleve det som ekstremt provoserende dersom vår ledelse skulle ta ut bonus i år. Men signalene tyder på at vi ikke når budsjettmålene, selv om ligger an til et overskudd. Derfor har jeg ikke grunn til å mistenke lederne våre for å ta ut bonus. Skulle det likevel skje, kommer vi til å erklære mistillit mot dem i bedriftsstyret og bryte ethvert samarbeid, sier Stein Sneve, leder av redaksjonsklubben i AN.
Sneve sitter i NJs landsstyre og i NJA-styret.