Eva Grønseth. Foto: Birgit Dannenberg
Advarer mot resultatlønn i kriseår
Topptillitsvalgte i A-pressen frykter at ledere skal berike seg på nedbemanning og kostnadskutt.
A-pressen har gjennomført en betydelig nedbemanning i år. Nå krangler tillitsvalgte og ledelse om det vil være riktig av redaktører og direktører å ta ut resultatbasert lønn for kriseåret 2009.
Det var 290 færre årsverk i A-pressen ved utgangen av tredje kvartal, enn ved siste årsskifte. Ved årets slutt vil det være 430 færre. Til tross for krisen ligger enkelte av konsernets bedrifter an til å nå sine økonomiske og driftsmessige mål. Dermed kan den resultatbaserte lønnsordningen for redaktører og direktører slå inn også i år. Ordningen gir lederne mulighet til å ta ut en resultatavhengig del på inntil 10 prosent av grunnlønna.
Klar advarsel
Konserntillitsvalgt i A-pressen, Eva Grønseth og lederen av konsernlaget NJ i A-pressen (NJA), Lars Løkkebø i Telemarksavisa, kommer med en klar advarsel til lederne i A-pressens bedrifter:
– Det vil være helt meningløst å benytte seg av bonusordningen for et år der folk er blitt bedt om å ta sluttpakker og det er gjennomført nulloppgjør. Ledere som likevel velger å ta ut bonus for 2009, vil være på helt ville veier. Da har de i tilfelle ikke magemål, sier Løkkebø.
Tillitsvalgte oppfatter resultatbasert lønn som et bonussystem, noe konsernledelsen tilbakeviser. Uansett betegnelse, har NJA og de konserntillitsvalgte behandlet saken etter henvendelser fra klubbledere.
Egen vinning?
– Hvis ledere velger å ta ut resultatbonus etter et år som 2009, vil de komme i en situasjon hvor de mistenkes for å ha kuttet i staben for egen vinnings skyld. Ikke for å sikre driften og gjøre bedriften mer solid, men for å oppnå resultater som gir dem personlig gevinst. Denne mistanken vil de i tilfelle aldri komme forbi, poengterer Grønseth.
Løkkebø og Grønseth retter den advarende pekefingeren rett mot den enkelte leder.
– En leder som tar ut slik lønn i et uår som 2009, når mange har mistet jobbene sine, vil miste all tillit og troverdighet, sier Grønseth.
– Hva kan dere eventuelt gjøre med det?
– Vi har ikke noen sanksjonsmuligheter. Derfor velger vi å gå ut i god før den typen beslutninger skal tas, og be våre ledere om å tenke seg om minst to ganger. De bør skjønne at det vil provosere voldsomt, framholder Løkkebø.
– Jeg er prinsipielt imot resultatbasert lønn. Alle lederne i A-pressen burde få fastlønn, slik at vi slapp å forholde oss til skjulte lønninger, supplerer Grønseth.
– Ikke bonuser
Det er styrelederne i A-pressens bedrifter som avgjør om lederne skal få utbetalt resultatlønn når 2009-regnskapet foreligger neste år. Konserndirektør Are Stokstad, som er ansvarlig for A-pressens mediehus i Sør-Norge, regner med at ytterst få A-pressebedrifter vil innfri sine forventninger i år.
Stokstad avviser at ledere i konsernet mottar bonus. Han viser til at resultatandelen i lederlønningene bygger på objektive kriterier som opplagsøkning og oppnådde budsjettmål.
– I likhet med selgerne i de aller fleste av våre bedrifter, har noen ledere en resultatandel i sine lønnsavtaler. Vi har ikke endret lønnsavtalene til de ansatte i år, og det samme gjelder selvfølgelig også for lederne. Men ingen av våre ledere har fått lønnsøkning i år.
Ikke imponert
Grønseth er ikke imponert over konserndirektørens argumentasjon.
– Vanlig ansatte i A-pressen har ikke resultatbasert lønn, og har ingen mulighet til å påvirke driftsresultatet direkte. Det kan lederne, ved å kutte i stab og innkjøp. Da er det snakk om bukken og havresekken.
Løkkebø er ikke enig i Stokstads bortdefinering av begrepet bonus:
– Jeg ser ikke noen forskjell på begrepene bonus og resultatbasert lønn. Man får ekstra penger for å ha oppnådd et resultat, uavhengig av hvordan resultatet oppnås, sier NJA-lederen.