Britenes PFU legges ned
Kokkvold er overrasket.
Press Complaints Commission, Storbritannias svar på Pressens Faglige Utvalg (PFU), legges ned. Det skjer som følge av telefonavlyttingsskandalen og de pågående Leveson-høringene, skriver avisa The Guardian på sine nettsider.
Gjenvinne tillit
Utvalget erstattes inntil videre av en overgangsordning før et nytt, permanent organ kommer på plass tidligst neste år, kanskje ikke før i 2014. Hvordan dét organet vil se ut er foreløpig uvisst.
The Guardian opplyser at det er avisbransjen som har bestemt seg for å legge ned PCC for å markere avstand til fortiden og gjenvinne tillit i offentligheten.
Det som har tæret mest på tilliten til PCC er kritikken om at de tok for lett på klagene om at avisa News of the World drev telefonavlytting.
Da PCC undersøkte påstanden på nytt i 2009 konkluderte utvalget med at de ikke hadde blitt forledet av avisas forklaringer under tidligere undersøkelser.
Les også: Moralsk oppvask i London (2. mars 2012)
Ble trodd
– De behandlet saken og frikjente News of the World. Ikke bare det, men de rettet også kritikk mot Guardian som skrev om telefonavlyttingen, sier generalsekretær Per-Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.
Han er en kjenner av britisk presse og politikk, og sitter i et råd som samler lederne av PFU-ordningene rundt om i Europa. Pressegeneralen er overrasket over at PCC nå legges ned.
– PCC har, som det heter på godt norsk, driti seg ut. Man trodde rett og slett på det News of the World sa, akkurat som Scotland Yard og mange andre.
– Det gledelige oppe i alt dette er at det er et annet presseorgan, nemlig The Guardian, som fortsatte å granske saken etter at PCC og Scotland Yard ga opp.
Høringene som pågår om britiske medier ledes av Sir Brian Leveson. Hva som blir utfallet av høringene er foreløpig ikke klart.
Hevn
Ifølge Kokkvold tar flere til orde for at de britiske mediene nå må underlegges en statlig regulering. Andre advarer sterkt mot det.
Han forteller om politikere som ikke har glemt avsløringen fra noen år tilbake hvor det ble avslørt at mange britiske parlamentsmedlemmer hadde fått refundert private utgifter fra det offentlige.
– Det var virkelig en skandale av dimensjoner. Det er mange politikere som er ute etter hevn nå.
Kokkvold sier at ledende britiske politikere lenge trodde at de var avhengig av støtte fra mediemogul Rupert Murdoch for å vinne valg.
– Alle politikere, med unntak av liberaldemokratene, har krøpet, og jeg mener virkelig krøpet, i ordets bokstavelige forstand, for mediefyrsten. Jeg er overbevist om at Cameron og Blair ville vunnet også uten støtten, men de har innbilt seg at de har trengt den.
– I fjor var det rene frigjøringsstemningen i Parlamentet, som om det skulle ha vært under den arabiske våren, da politikerne forstod at de ikke lenger hadde noe å frykte fra tyrannen. De trengte ikke lenger frykte Murdoch.
Rettesnor
Kokkvold mener at PCC får ufortjent mye kritikk for tiden.
– De har spilt en betydelig rolle for utviklingen av mediene. Men de har ikke hatt den samme legitimiteten innad i pressen som PFU fordi journalistene ikke har vært med, sier Kokkvold.
Han peker på at den norske PFU-ordningen er at uttalelsene gir rettesnorer for både redaktører og journalister.
– Styrken med det norske systemet er at det også forteller journalistene hva de kan nekte å gjøre.
Les også: Moralsk oppvask i London (2. mars 2012)