Tror på nye retningslinjer for nettdebatt
NJ håper redaktørforeningen begynner å bli moden for sterkere kontroll av nettdebattene.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Jeg ser for meg at vi må ta debatten om forhåndsredigering av nettdebatter på nytt i lys av den senere tids utvikling, sier Elin Floberghagen, leder i Norsk Journalistlag (NJ) til Journalisten.
Tror på endring
I en kronikk i Aftenposten skriver hun i dag at hun antar at norske redaktører er i ferd med å endre sitt syn på forhåndsredigering av nettdebatter. Hun trekker spesielt frem hvordan Pressen Faglige Utvalg (PFU) «i løpet av kort tid har felt to medier for overtramp på etikkreglene om publisering på nett». Syv av ti redaktører, i en undersøkelse Jarle Aabø har foretatt, vil forhåndsredigere nettdebatten. Det framgår ikke av undersøkelsen om dette er flere enn tidligere.
– NJ står for å ha forhåndsredigerte nettdebatter som prinsipp, det krever endring, svarer Floberghagen på spørsmål om NJ vil ta initiativ til en revisjon av Vær Varsom-plakaten.
«Da Vær Varsom-plakaten ble revidert i 2005, sto NJ og Norsk Redaktørforening steilt mot hverandre i det viktige etiske spørsmålet om nettdebattene skulle være underlagt samme redaktørkontroll som annen debatt,» skriver Floberghagen i Aftenposten.
Mer konstruktiv debatt
– Det jeg tror er at debatten nå er på et annet plan og at det er mulig å ha en mer konstruktiv debatt om dette, sier hun til Journalisten.
– Jeg synes både Bjørnebye-saken og medienes egne innstramminger rundt dette viser at vi ikke er i havn med håndteringen av nettdebatter, sier hun og anslår at NJ vil få avgjort om det er mulig å gå en ny runde, enten med formuleringen eller tolkningen av Vær Varsom-plakaten, i løpet av en måneds tid.