– Jeg er ikke redd

– Situasjonen er ubehagelig, men jeg er ikke redd, sier Per Edgar Kokkvold. Han fraråder norske redaktører å publisere Muhammed-tegninger i ren sympati.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Generalsekretæren i Norsk Presseforbund kom i ildlinjen også under den første runden med muslimske protestaksjoner mot danske og norske mediers publisering av Muhammed-tegninger for to år siden. Han forsøkte å dempe situasjonen ved å forklare arabiske medier at han ikke stod bak tegningene.

Per Edgar Kokkvold finner det ubehagelig å havne i samme situasjon på nytt.

– Sett fra min side hadde det vært best om norske medier ikke hadde sagt et ord om dette nå. Men jeg er vel den her i landet som minst av alle kan og bør forsøke å instruere mediene om noe som helst, sier han.

– En forveksling

Kokkvold har konkludert med at det er riktig av ham å kommentere saken, og dermed forsøke å dempe dramatikken.

– Det er en forveksling. Demonstrasjonen i Khartoum var utelukkende rettet mot dansker. Det har ligget ute to bilder av meg på arabiske nettmedier, der jeg dels blir kalt den danske tegneren og dels den danske redaktøren. I begge tilfeller betegnes jeg som «Svinet som tråkket på profeten», forklarer han.

NPs generalsekretær understreker at han ikke kommer til å forsøke å oppklare misforståelsen.

– Hva skulle jeg gjøre? Be dem å skifte ut mitt bilde med Flemming Roses (kulturredaktør i Jyllands-Posten. red.anm)? Det kommer jeg aldri til å gjøre. Jeg vet jo hvor vanskelig det er å få norske aviser til å rette og beklage, så da kan man jo bare tenke seg hvor vanskelig det er der nede, sier han spøkefullt.

Er ikke redd

Kokkvold oppfatter ikke at han er truet av norske muslimer, men helt trygg føler han seg uansett ikke.

– Jeg er overhodet ikke redd for norske muslimer, men det er en irrasjonell verden. Det er alltid noen blant oss som det kan klikke for, og som har lagt merke til et bilde og et ansikt. Men jeg verken stikker av, rømmer eller gjemmer meg bort. Jeg har god samvittighet for alt jeg har sagt i forbindelse med Muhammed-striden, og kommer til å fortsette å si at ytringsfriheten er grunnlaget for alle andre menneskerettigheter. Den er også grunnen til at muslimene kan dyrke sin egen religion her i Norge, ved siden av andre religioner i vårt samfunn. Ingen har bedt dem om å komme hit, og de må akseptere ytringsfriheten.

Middelaldersk

Kokkvold viser til at enkelte har betegnet opptøyene blant muslimer som et resultat av moderne teknologi.

– Det er jeg ikke enig i. De er et resultat av et middelaldersk prestestyre, representert ved imamer og tyranner som prøver å oppildne de muslimske massene.

– Tror du at norske redaktører blir skremt av disse truslene, og dermed mer tilbakeholdne med å tillate bruk av tegningene?

– Jeg vil iallfall ikke anbefale dem å trykke tegningene på grunn av det som har skjedd meg. Men vi er nødt til å sette grenser for hva vi kan akseptere og ikke i landet vårt. Ellers kommer vi til å oppleve ubehag en dag, når vi ikke lenger har den livsform vi ønsker å ha.

– Men du synes ikke det er noen god idé å sette igang sympatiaksjoner for å vise deg støtte?

– Nei, jeg vil ikke at noen skal sette igang det.

Sikkerhetstiltak

– Føler du at din egen sikkerhet er ivaretatt?

– Jeg har kontakt med dem som vet og kan noe om sikkerhet. Jeg føler meg trygg, selv om det er ubehagelig for både familien min og meg selv.

Powered by Labrador CMS