Tom Berby er konserntillitsvalgt i Schibsted. Foto: Bjørn Åge Mossin
Kjemper mot Schibsted-utbytte
Sentrale tillitsvalgte øker presset mot Schibsted for å droppe aksjeutbytte på 130 millioner som følge av krisen.
– Gjør som Norsk Hydro, Telenor, Olav Thon Gruppen og en lang rekke store selskaper i Norge og utlandet. Når situasjonen er så kritisk som nå, bør eierne se bort fra utbytte. 130 millioner kroner vil være god kapital å ha for Schibsted, sier konserntillitsvalgt i Schibsted, Tom Berby.
Klubbledere og sentrale tillitsvalgte i Media Norge-bedriftene og VG var samlet i NJs lokaler onsdag, for å forberede seg på nye pålegg om dramatiske kostnadskutt fra eieren Schibsted.
Nye kutt fredag
Kuttforslagene skal behandles av Schibsteds konsernstyre torsdag og presenteres fredag når selskapet legger fram regnskapet for fjerde kvartal 2008.
De tillitsvalgte i VG, Aftenposten og de øvrige Media Norge-avisene sendte tidligere i februar et felles brev til Schibsteds styreleder, Ole Jacob Sunde, og ba ham om å gripe inn og kutte det planlagte utbyttet på 130 millioner kroner i år. Sunde er også styreleder for Schibsteds største aksjonær, Stiftelsen Tinius.
I dag var NJ-klubblederne Anne-Lise von der Fehr fra VG, Finn Våga fra Stavanger Aftenblad og Gunnar Kagge fra Aftenposten i møte med Sunde. Verken de tillitsvalgte eller Sunde har vært tilgjengelig for kommentar.
Presset av bankene
Det aller meste av Schibsteds finansiering er nå langsiktig, etter refinansiering av lån på 500 millioner euro (4,3 milliarder kroner) i oktober. Etter det Journalisten.no erfarer, har Schibsteds største långivere i den forbindelse stilt strenge krav til bruk av konsernets midler, blant annet ved å sette en grense på tre kroner per aksje i utbytte for 2008. I fjor betalte Schibsted ut seks kroner aksjen, mens konsernstyret i år anbefaler at generalforsamlingen i mai vedtar et utbytte på to kroner.
Analysesjef Atle Vereide i SEB Enskilda mener utbyttet i Schibsted burde ha vært kuttet helt. En sentral representant for en av Schibsteds viktigste bankforbindelser anbefaler med andre ord null utbytte i år. Det kan bety at Schibsted har redusert utbyttet etter press fra bankene sine.
Venter harde slag
De tillitsvalgte er alvorlig bekymret for selskapets finansielle posisjon, og urolige etter at Schibsted nylig sendte ut et varsel om milliardnedskrivninger, store tap i Spania og Baltikum og nye sparerunder. De ansatte i Schibsted-bedriftene er forberedt på harde slag om arbeidsplasser og ressurser til kvalitetsjournalistikk.
I forkant av torsdagens konsernstyremøtet øker de NJ-tillitsvalgte trykket på aksjonærene. De krever at eierne må ta en større del av belastningene, ved å gi slipp på utbyttet for 2008. Berby viser til en lang liste over selskaper som har bestemt seg for ikke å betale utbytte til sine aksjonærer i år, som følge av de økonomiske nedgangstidene.
I tillegg til de allerede nevnte, omfatter listen kjente norske bedrifter som BW Homes/Block Watne, Gyldendal, Moelven Industrier, Norwegian Property, Home Properties og Stolt-Nielsen, samt 27 svenske selskaper.
Annonsesvikt
De store Schibsted-eide regionavisene og Aftenposten har alle forberedt sine ansatte på nye kuttrunder, som følge av svak annonseinngang hittil i år. Også i VG arbeider ledelsen nå med å identifisere innsparingsmuligheter, men det er så langt ikke vært antydet nedbemanningstiltak.
– VG må ta omtrent ti prosent av innsparingene i Schibsted. Situasjonen for VG er ikke rosenrød, men det går ikke dårlig økonomisk. Det betyr at VG må betale for at det er finansielle problemer i Schibsted. Også derfor bør eierne ta sitt ansvar denne gangen, sier Berby.
– Ledelsen foran
– Du nevner VG, men situasjonen er mer dramatisk i Aftenposten og regionavisene?
– Ja, og det kommer nye nedskjæringspakker. Jeg kjenner ikke situasjonen godt nok, men jeg er enig med ansattrepresentant i Aftenpostens styre, Thomas Spence, som tirsdag uttalte til Journalisten.no at ledelsen må gå foran med et godt eksempel under innsparingene.
Berby mener vedtaket om å redusere utgivelsen av Aften fra fem til tre dager i uka er en god løsning, når man først måtte kutte.
– Det bør føre til mindre nedbemanning i avishuset totalt. Opprettholdelsen av budtjenesten gjør at det kan være mulig å gå tilbake til flere utgivelser seinere, sier han.