Berit Aalborg er klubbleder i Nationen. Foto: Birgit Dannenberg

Bitter strid i Nationen

De ansattes lønninger og goder kuttes, mens ledelsen ikke rikker på sine.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det går mot full strid mellom de ansatte og ledelsen i Nationen. Til uken sier ledelsen opp lokalavtalen til de ansatte i bedriften. Det innebærer at de ansatte blant annet mister ulempe- og turnustillegg.

Norsk Journalistlag mener situasjonen er prekær. Derfor vil landsstyret i NJ i dag holde et ekstraordinært møte om Nationen.

Nestleder i Norsk Journalistlag Thomas Spence har kalt situasjonen i Tun for grotesk. Han forsøker å få arbeidsgiverorganisasjonen på banen.

– Vi får håpe de tar til sunt bondevett, sier Spence.

Reagerer

Ansatte sier at mens de mister godene sine, går lønningene til ledergruppen i avisen opp. Ifølge 2008-regnskapet til Nationen gikk lønna til ansvarlig redaktør og administrerende direktør opp med 118.000 kroner samme året som Mari Velsand ble ansatt i stillingen.

– Det vi reagerer på er at lønnsnivået for flere av redaktørene i Nationen har økt betydelig, og i den situasjonen vi er i nå, har de ikke gått ned i lønn slik vi kommer til å gjøre. De har sagt nei til lønnsøkning i år, men med ansettelser i fjor og i år har lønnsnivået på redaktørstillinger i avisa gått betydelig opp. Vi har sagt i flere sammenhenger at vi synes det er rart at sparingen bare skal tas på de ansattes lønninger, sier Berit Aalborg.

Klubblederen hevder videre at de har vist en konstruktiv linje i omstillingsprosessen.

– Og så blir vi svart med at lønna vår går ned.

Kutt

I tillegg til at lokalavtalen sies opp, endte årets lokale forhandlinger med nulloppgjør. Aalborg sier det er vanskelig å anslå nøyaktig hvor store kutt de ansatte vil få på lønnsslippen. Men det antas at enkelte vil oppleve et lønnskutt på mellom 10.000 og 15.000 kroner på det meste, for andre vil beløpet være lavere.

Klubblederen forteller at ledelsen har fått forespørsel om å beregne hva kuttene faktisk innebærer, men ledelsen skal ha svart at det er vanskelig.

Ansvarlig redaktør Mari Velsand skriver i en epost til Journalisten at hun ikke ønsker å kommentere lokalavtalen utover det hun tidligere har gjort. I begynnelsen av juli bekreftet hun overfor Kampanje at en lang prosess ikke hadde ført partene til enighet.

Rått

En del av frustrasjonen til de ansatte skyldes at de mener det er lite solidarisk av Velsand å beholde sin egen lønn uendret når de mister godene sine.

– Jeg synes det er uanstendig at bonuser i Nationen og Tun Media går opp, mens vår lønn og goder går ned. Det reagerer vi sterkt på. Journalister som har arbeidet i Nationen gjennom mange år blir belønnet med lønnskutt mens ferske ledere går opp i lønn, det synes vi er rått, sier klubbleder Berit Aalborg.

Nationen hadde i fjor et underskudd før skatt på 5,5 millioner kroner. I 2007 endte avisen med et overskudd på 4,3 millioner kroner. Ved utgangen av 2007 hadde avisa en likviditetsbeholdning på nesten 77 millioner kroner.

Kapital

De ansatte har etterlyst penger til å styrke det redaksjonelle produktet. I NRK Kulturnytt ble det vist til 45 millioner kroner som Nationen har på bok. Midlene stammer blant annet fra salget av Distribusjonssentralen til Vårt Land, som ga Nationen en regnskapsmessig gevinst på nesten 27 millioner kroner.

Styreleder i Tun Media, Grete Sjurgard, sa til Kulturnytt at Nationen er nødt til å vise til positive tall på bunnlinjen før man går løs på kapitalbeholdningen. Tidligere ansatte Journalisten har vært i kontakt med, hevder at disse pengene er bundet opp som garanti på lån i anledning kjøp av blant annet Valdres.

– Tun Media har fortsatt en god kapitalbase. Man kan godt konstruere et problem av at midlene ligger i Tun Media. Men er det en jobb som utløser investering og tilførsel av kapital til Nationen, vil man ikke stå i veien for det, utdyper Sjurgard til Journalisten.

– Så disse midlene er ikke låst opp som garanti i lån?

– Poenget er at Nationen må få balanse i driften sin, det er en situasjon man må få til, sier styrelederen.

Slutt

Sjurgard viser videre til at man ved refinansieringen av avisen i 2001, som også ledet til dannelsen av eierselskapet Tun Media, gjorde det klart fra eierhold at det ikke lenger var snakk om å skyte penger inn i Nationen. Nok var rett og slett nok, forteller hun.

I 2006 la man en plan om å få avisa til å gå i balanse fra 2008, noe som ikke lyktes.

– Du er styreleder i Tun Media, som igjen eier Nationen, hvilke tanker gjør du deg rundt det at de ansattes goder kuttes, mens ledelsen ikke gjør noe med sine goder?

– Det er en situasjon mellom ledelsen og NJ-medlemmene som jeg er kjent med, men som jeg ikke har lyst til å kommentere, sier Sjurgard.

Powered by Labrador CMS