LØNNSVINNER: - Justeringen av min normale lønn var på rundt fire prosent i fjor, sier lønnsvinneren, Aftenbladet-redaktør Tom Hetland. Foto: Jonas Haarr Friestad

Sjefene drar fortsatt fra

Tre ganger så stor lønnsvekst som sine ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sjefslønningene økte prosentvis mest i Stavanger Aftenblad, Avisa Nordland og Adresseavisen fra 2007 til 2008. Det viser en gjennomgang Journalisten har foretatt av lønnsutviklingen for toppledere og NJ-medlemmer i 25 av landets største og viktigste mediebedrifter. Innleveringsfristen for bedriftenes 2008-regnskaper gikk ut 1. august.

En tilsvarende beregning Journalisten foretok i 2007 viste at lederne, i årene 2000 til 2006, i gjennomsnitt fikk økt lønningene sine tre ganger så mye som journalistene. Det samme viser seg å være tilfelle fra 2007 til 2008. Mens sjefene kan glede seg over en lønnsvekst på 6,8 prosent i snitt, er tallet 2,2 prosent for de NJ-organiserte.

I gjennomsnitt tjente lederne 1 764 680 kroner, mens medarbeiderne i redaksjonene lå på 523 585 ved utgangen av 2008. Også det drøyt treganger’n. Journalistene i Oppland Arbeiderblad og Sunnmørsposten hadde størst lønnsvekst blant NJ-erne i utvalget.

Konstituert

Lønna til sjefredaktør Tom Hetland i Stavanger Aftenblad økte mest i 2008, med 28,2 prosent til 1,9 millioner kroner. Aftenbladet har siden i fjor høst gjennomført kostnadskutt og nedbemanning for til sammen 90 millioner kroner. 100 årsverk er fjernet i mediehuset, og det ligger an til nye tiltak i høst.

– Det er enkelt å forklare min lønnsvekst i fjor. Jeg var nemlig også konstituert som administrerende direktør fra 1. desember 2007 til 1. oktober 2008. Da hadde jeg et tillegg som utgjorde om lag 300.000 kroner. Ledelsen i Aftenbladet frøs for øvrig lønningene sine, med virkning fra nyttår. Så i år vil jeg komme ut med en lønn på 2007-nivå.

– Er du likevel brydd over å ligge på topp på vår statistikk?

– Aftenbladet har ikke spesielt høye lederlønninger. Jeg har alltid vært en talsmann for moderasjon på toppen og ønsker ikke å være noen lønnsdriver, sier Hetland.

– Avspist

Tallene er hentet fra bedriftenes årsrapporter og lønnsstatistikk fra Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening.

– Normalt er det bra at mediebedriftene betaler godt for å sikre seg gode ledere. Inngangen på 2008 var veldig god, men konjunkturene bråsnudde jo etter sommeren i fjor. Derfor blir det ekstra spennende å se utviklingen deres i inneværende år. Jeg synes for øvrig at lederne avspiste medarbeiderne sine med beskjedne tillegg i fjor, sier forhandlingsleder i NJ, Bente Sabel.

Hun viser til at rammen for tariffoppgjøret med MBL-bedriftene var på 5,6 prosent i 2008.

– I dette tallet lå en forventning om lokal lønnsglidning resten av året, noe som ikke ser ut til å ha slått til. Lønnsveksten til NJ-medlemmene i de 25 mediebedriftene ser oppsiktsvekkende lav ut, tatt i betraktning at det var gode tider for bransjen i 2007 og minst halve 2008, sier Sabel, som legger til at MBL i vår forsøkte å forhandle seg bort fra et sentralt tillegg for de NJ-organiserte.

Sluttpakker

Ifølge Statistisk Sentralbyrå oppnådde andre arbeidstakergrupper i fjor langt mer enn de NJ-organiserte i vårt utvalg. Lønnsveksten fra 2007 til 2008 for alle lønnstakere i norske bedrifter endte på 6,1 prosent.

Én årsak til den lave lønnsveksten i mediebransjen kan ifølge Sabel være at eldre medarbeidere, som lå høyt på lønnsstigen, forsvant ut med sluttpakker i 2008. I store redaksjoner som Dagens Næringsliv, VG og VG Multimedia gikk snittlønna ned.

Medielederne ser derimot ut til å ha kommet godt ut av 2008, sammenlignet med ledere i andre bransjer. Ifølge Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene økte gjennomsnittslønna for administrerende direktør/daglig leder i selskaper med over 25 lønnsforhold med beskjedne 2,7 prosent i fjor.

Identiske

I enkelte av mediebedriftene gikk lederlønningene ned i 2008. Dette har i noen tilfeller sammenheng med skifte av ledere.

I tillegg til å vekte gjennomsnittslønna for NJ-medlemmene, ved å ta hensyn til antall ansatte, har vi foretatt en beregning basert på identiske personer i redaksjonene. Det vil si de som var ansatt gjennom både 2007 og 2008. Resultatet er en gjennomsnittlig lønnsvekst på 3,4 prosent, altså noe høyere enn for samtlige NJ-medlemmer i de 25 redaksjonene.

 

Her er lønnstabellen.

 

Powered by Labrador CMS