UTSATT POSISJON: Konstituert redaktør Lars Helle mener Dagbladets sjefredaktør må tåle kjeft, både internt og eksternt. Han vil ikke si om han er kandidat til jobben. Foto: Birgit Dannenberg
Tilkallingsvikaren mot toppen
Mye taler for at mannen som i mer enn ti år har han vært del av Dagbladets redaktørkollegium, blir sjefen når tilsettingen skjer i mai.
Det er ennå ikke avgjort, men det meste tyder på at Lars Helle blir Dagbladets nye sjefredaktør. De siste ukene har anarkisten fra Stavanger også signalisert vilje til å bli boss.
Da han ble konstituert forrige gang, etter Thor Gjermund Eriksens avgang, gjorde Helle det klart at han ikke var for kandidat å regne. Denne gangen har han i flere intervjuer satt døra på gløtt, forutsatt at han slipper å vende hjembyen ryggen og kan fortsette som ukependler.
Sinnatagg og slips
På skrivebordet foran Lars Helle står koppen som kan romme nesten en hel kanne kaffe. Kruset er dekorert med Sinnataggen fra de syv dverger, ikke akkurat figuren undertegnede hadde forventet at Lars Helle ville finne slektskap med. Slipset er tonet ned, sort med et diskré sølvgrått mønster. Ikke noe amerikansk flagg i dag.
Helle gjør det klart at han ikke er særlig lysten på å snakke om sitt kandidatur.
– Jobben som sjefredaktør i Dagbladet er kanskje den tøffeste i landet?.
– Det er et bilde noen har skapt.
– Hva mener du den er?
– Nei, jeg tror ikke jeg kan gradere den sånn, jeg vet ikke hvordan det er andre steder, men det kan vel regnes som tøft å være sjefredaktør uansett hvor det er. Jeg tror ikke nødvendigvis jeg vil utpeke Dagblad-jobben som tøffest, men det er et spesielt hus. Som nummer to-avis møter Dagbladet omstilling og skiftende tider før nummer én-avisene. Så i tillegg til å drive nett- og papiravis, må vi forholde oss tidlig til omstrukturering. Og så har du et hus hvor det er flere meninger enn ansatte. Det er jo sjarmerende.
Galehusets vokter
Helle mener det ikke er umulig å forholde seg til de mange meningene og viser til at folk har gjort det i 141 år.
– Så jeg er komfortabel med livet på galehuset. Det er håndterbart det, altså.
– Må man være litt gal for å være sjefredaktør i Dagbladet?
– Nei, nå snakker jeg ikke om sjefredaktøren, men den schizofrenien du forsøker å beskrive, som jeg ikke er helt sikker på om er der. Hvis den er det, så går den an å leve med. Sjefredaktøren trenger ikke nødvendigvis være gal, men det har vært mange eksentrikere i den jobben, det tror jeg er riktig, og det gjelder i alle utsatte poster at du tåler kjeft. En sjefredaktør i Dagbladet må tåle kjeft, både internt og eksternt.
– Du er selv eksentriker i forhold til slips og sokker. Mange som er fascinert av dem.
– Ja, det skal ikke så mye til.
Mange kandidater
Helle selv mener det er mange kandidater til stillingen som sjefredaktør i Dagbladet, men understreker at man må takle den store interessen for avisen.
– Du må kunne håndtere det indre og ytre presset som er imot Dagbladet. Og det er en stor etterspørsel etter Dagblad-nytt. Alt som skjer i Dagbladet er av en eller annen grunn interessant, og enten man mener det er dumt eller kjekt, må vi ta konsekvensen av det. Hovedjobben er å gi ut en nettavis og en papiravis, men du må forholde deg til at alt mulig er interessant, sier Helle og humrer.
– Det skal utrolig lite til for at du eller andre ringer, altså, sammenlignet med absolutt alle andre bedrifter i Norge, mediebedrift eller ikke. Men jeg som jobber i en mediebedrift kan ikke spørre «Er det nå en sak?», det er opptil hver enkelt redaksjon å vurdere hva som fortjener omtale. Så må jeg jo si at jeg ofte ikke synes det er noen sak. Du får ikke Skup-pris om du har funnet ut at Dagbladet er i krise. Nå er det ikke krise i Dagbladet, men vi har store utfordringer.
Ingen kommentar
– Kan det bli slik at Dagbladet har en sjefredaktør som pendler ukentlig mellom kulturhovedstaden Stavanger og Oslo?
– Det er en hypotese du må spørre styrelederen i Dagbladet om.
– Men jeg spør om det kan være en aktuell situasjon.
– Det har jeg ingen kommentar til.
– Ser du på deg selv som kandidat?
– Det har jeg svart deg på før og har ikke noe mer å si utover det jeg har sagt til deg og andre medier. Det blir en rein hypotese som jeg ikke vil forholde meg til. Mitt oppdrag er å kjøre Dagbladet gjennom denne perioden, om det varer i to uker eller to måneder, det får vi se. Det er greit, og det er jeg helt komfortabel med. Jeg vet hva som kreves, for jeg har vært sjefredaktør både her og i andre aviser før og kjenner rollen og Dagbladet godt. Jeg har vært tett på prosessene her i snart ti år, så jeg er nok den som har vært kontinuerlig i redaktørkollegiet i Dagbladet lengst.
Helle legger til at han trives i Dagbladet fordi han har fått arbeidet med så mye forskjellig.
– Derfor trenger man ikke være sjefredaktør i Dagbladet for å ha det kult her. Så sånn er det.