Om lag 60 møtte opp for å demonstrere. Foto: Roger Brendhagen

– Vi stjeler ikke

HM-sjefer forklarte demonstrantene at de omstridte frilansavtalene skyldes store endringer i mediemarkedet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi stjeler ikke, erklærte direktør Alexander Øystå da han møtte de om lag 60 frilanserne som demonstrerte utenfor Hjemmet Mortensens hovedkvarter i Nydalen fredag klokka 13.00. Deltakerne på årsmøtet til Frilansjournalistene/NJ utgjorde hoveddelen da demonstrantene samlet seg under plakater med slagord og den nye fanen til frilanserne i Dansk Journalistforbund.

«Ikke rør opphavsretten min» var hovedbudskapet under markeringen.

Nordisk markering

Som Journalisten.no fortalte tidligere i dag har 18 danske, to finske og én svensk frilanser samlet seg i Oslo for å bidra til å gjøre demonstrasjonen til en nordisk markering. De protesterer mot det de oppfatter som et alvorlig angrep på opphavsretten.

Dagen markerer samtidig 30-årsjubileet til Frilansjournalistene og «Journalistikkens dag» i regi av European Federation of Journalists».

International Federation of Journalists var representert med finske Heikki Jokinen, som er leder av organisasjonens opphavsrettskomité.

– Utilbørlig utnytting

Nestleder i Norsk Journalistlag, Thomas Spence, sa i sin appell at organisasjonen aldri tidligere har vært utsatt for et så sterkt press mot lønns- og opphavsrettighetene som gjennom den frilansavtalen HM introduserte tidligere i år.

– Norsk Journalistlag mener HM grovt utnytter sin dominerende stilling til å tilegne seg frilansernes rettigheter til journalistisk stoff på en utilbørlig måte. HM gjør dette ved urimelig press mot den enkelte frilanser, og delvis under trusler om utestengelse for dem som ikke undertegner, uttalte Spence.

Han krevde at HM åpner for forhandlinger om en ny avtale som tar hensyn til både HM og frilanserne.

Avviser press

Alexander Øystå, som er ansvarlig redaktør/direktør for virksomhetsområdet Mann i Hjemmet Mortensen, sier dette om kritikken fra Spence:

– Redaksjoner i HMs portefølje har hatt et godt samarbeid med norske frilansere siden 1911. Vi har nå fått med oss mange frilansere over på en ny og moderne avtaleplattform. Ingen blir presset til å skrive under våre kontrakter, det er frivillig og avgjøres av den enkelte frilanser.

Øystå forsikret demonstrantene om at HM ikke har planer om å bryte forbindelsen med NJ.

– Vi ønsker selvfølgelig å være i dialog med NJ, og akter ikke å lukke døren til en så viktig partner. Samtidig vil jeg understreke at frilanserne er viktig for HM. En stor del av innholdet vårt lages av dem. Men mediemarkedet har endret seg kraftig, og det innebærer at vi også må se på nytt på forretningsmodellen med frilanserne. Vi stjeler ikke opphavsretten deres. Vi betaler for stoffet, men ønsker å se på gjenbruken.

Ikke inntekter nok

Etter demonstrasjonen utdyper Øystå overfor Journalisten.no:

– Revolusjonen i mediemarkedet innbefatter flere ting, men det viktigste er at vi må være i stand til å møte lesernes og annonsørenes behov. Leserne får stoff gratis på nettmediene, som kun er annonsefinansiert. Vi har ikke sett noen modell som har gitt tilstrekkelige inntekter. Vi prøver å oppnå samme rettigheter for frilanserne som for våre fast ansatte medarbeidere, med andre ord en likestilling.

– Betyr det at dere vil betale frilanserne like godt som de fast ansatte?

– Det vil være underlagt forhandlinger. Som sagt stjeler vi ikke. Vi betaler, men ønsker å sikre oss retten til å bruke stoffet flere ganger.

Kanskje en gang

Kjersti Mo, redaktør av HM-bladet Kamille, legger til at konsernet ikke har noe ønske om å ta næringen fra folk.

– Hvis vi klarer å finne gode inntektsmodeller så vil verdiene flyte videre, også til frilanserne, sier hun.

Powered by Labrador CMS