– Jeg er opprørt over kritikken mot Bente Bjercke. Den er helt urimelig, sier Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen. Foto: Birgit Dannenberg

– Forsøker å knuse henne

Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen beskylder Aabø & Co for svertekampanje mot frilansjournalist.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

 

– De forsøker å knuse henne som journalist. Det er ikke noe vakkert syn, sier Braanen.

Klassekampens frilanser Bente Bjercke har engasjert seg sterkt, både som kritisk journalist og som deltaker på et folkemøte om utslipp fra Sydvaranger Gruve i Kirkenes. Dermed har hun havnet i klinsj med gruveselskapet og deres informasjonsrådgivere Aabø & Co, samt med LO og andre lokale parter.

Statens forurensningstilsyn har gitt Sydvaranger tillatelse til å slippe ut giftblandet jernmalmavfall i Bøkfjorden, en vernet, nasjonal laksefjord. Bjercke hevder at viktige sider ved utslippstillatelsen og potensielle skadevirkninger er blitt holdt skjult for lokalsamfunnet.

Innklaget til PFU

Hun har solgt artikler om striden til Finansavisen og Klassekampen. Gruveselskapet har klaget en firesiders kritisk dokumentar, publisert i Klassekampen 22. august, inn for Pressens Faglige Utvalg. Påstanden er brudd på paragraf 4.14 om rett til samtidig imøtegåelse.

På folkemøtte i Kirkenes sist torsdag, i regi av Naturvernforbundet, sa Bjercke ifølge lokalavisen Finnmarken følgende:

»– Sydvaranger Gruve er i sin fulle rett til å klage over at jeg ikke ringte Felix Tschudi (styreleder i gruveselskapet.red.anm.) for tredje gang for å høre om utslippene er farlige.»

Hun sa videre at hun står for hvert eneste ord i artikkelen og at den er basert på offentlig tilgjengelige dokumenter.»

Ifølge Sør-Varanger Avis reagerte en oppbrakt LO-sekretær i Finnmark, Bjørn Johansen, med følgende utfall mot Bjercke:

– Jeg har null tillit til deg.

– Bruker alle midler

– Det tjener Bente Bjercke til all ære at hun valgte å stille opp på folkemøtet for å forsvare seg. Sydvaranger Gruve og Aabø & Co kjører en massiv bakvaskelses- og svertekampanje mot Bjercke. De bruker alle midler, sier Braanen.

– På hvilken måte?

– De har ringt rundt til alle involverte og forsøkt å sverte henne, og fortalt folk hva de skulle si på folkemøtet. Se bare hva LO-sekretæren og andre uttalte der. Aabø & Co har også vært aktive overfor meg når det gjelder Bjercke.

Innrømmer feil

Braanen innrømmer at Klassekampen gjorde en feil ved å publisere dokumentaren uten å gi gruveselskapets ledelse anledning til samtidig imøtegåelse. Aabø & Co skrev PFU-klagen for Sydvaranger Gruve.

– Vi gjorde en åpenbar feil, som jeg tar på min kappe. Vi antok saken uten å be Bjercke om å innhente ny kommentar fra gruveselskapet. Dette blir også mitt korte tilsvar til PFU, så får vi ta den kritikken vi får fra utvalget. Det er ikke noe annet å gjøre enn å legge seg helt flat, sier Braanen.

Han betegner det som opprørende og svært urimelig at denne kritikken rettes mot Bente Bjercke.

– God og saklig journalistikk

– Men er det kurant for Klassekampen at Bjercke engasjerer seg privat ved å ta ordet på et folkemøte, og samtidig driver journalistikk om saken?

– Hun har gjort en veldig bra journalistisk jobb, og har på en saklig måte referert den kritikken som er framkommet. Det er greit at det blir stilt spørsmål om at hun tok ordet på folkemøtet. Men det er ikke dette saken dreier seg om. Den handler om en strid om giftige utslipp fra Sydvaranger Gruve, sier Braanen.

Benekter kampanje

Faglig leder i Aabø & Co, Jarle Aabø, bekrefter at han har sendt Braanen et par eposter i anledning Bjerckes dekning av og opptreden i Sydvaranger-saken. Han benekter derimot at Aabø & Co eller oppdragsgiveren Sydvaranger Gruve har vært involvert i noen svertekampanje mot Bjercke og Klassekampen.

– Det eneste Sydvaranger har gjort, er å sende en klage på Bjercke og Klassekampen til PFU. Det ville være både uriktig og ødeleggende for Aabø & Co å drive en svertekampanje mot et journalistisk produkt jeg setter stor pris på til vanlig.

– Har dere vært aktive overfor andre involverte?

– Hvorfor skulle vi gjøre det? Det som ble sagt på folkemøtet ble sagt spontant. Aabø & Co eller Sydvaranger Gruve kan aldri fortelle LO hva de skal si. Jeg tror LO vil føle seg svært fornærmet over at Klassekampens redaktør kommer med slike diskrediterende påstander om landets mektigste arbeidstakerorganisasjon, sier Aabø.

 

Powered by Labrador CMS