NJs landsstyre 2015-17. Foto: Trond Idås

NJ budsjetterer med million=underskudd

Innfører ansettelsesstopp for å møte nedgangen i mediebransjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tiltaket er et av flere som Norsk Journalistlag (NJ) gjør for å møte det de beskriver som en krevende økonomisk situasjon og usikkerhet knyttet til utviklingen i bransjen. Det kommer fram av forslaget til budsjett som landsstyret skal vedta denne uken.

«Alle nyansettelser og vikariat ut over 6 måneder skal vurderes av sekretariatsleder og behandles i Arbeidsutvalget. Landsstyret fatter endelig vedtak om eventuelt avvik fra ansettelsesstoppen,» lyder innstillingen til vedtak.

Millioninvestering

Blant de andre forslagene heter det at sekretariatslederen får fullmakt til å disponere NJs økonomiske midler til å gjennomføre eventuelle nedbemanninger.

– Det er ingen konkrete planer om nedbemanning i sekretariatet. Og det er heller ingen planer om å øke bemanningen. Men hvis noen slutter, blir det nødvendig med en behovsanalyse om stillingen skal erstattes, sier sekretariatsleder Torbjørn Brenna til Journalisten.

Driftsbudsjettet for neste år ligger an til et underskudd på hele 4,9 millioner kroner. Justert for finansposter ligger årsunderskuddet an til å ende på 4,2 millioner kroner.

Det er særlig to poster som bidrar til underskuddet. Ansettelsen av to jurister i sommer er oppgitt å koste NJ 2,3 millioner kroner neste år. Og en investering i nytt medlems- og sakssystem koster det samme, 2,3 millioner kroner.

Tidligere i år tok landsstyret i bruk en fullmakt de fikk fra landsmøtet til å tappe streikekassen (Konfliktfondet) med 5 millioner kroner for toårsperioden fram til neste landsmøte i 2017. I sakspapirene oppgir Arbeidsutvalget i NJ at kostnaden til juristene dekkes av denne overføringen, og at IT-investeringen dekkes av egenkapitalen. Men i praksis er det pengene fra Konfliktfondet som vil betale begge deler ettersom IT-investeringen uansett dekkes av egenkapitalen, som millionoverføringen er ført over til.

Netto oppgis overskuddet på poster utenom juristene og sakssystemet til å ende på 0,4 millioner kroner.

NJ hadde ved utgangen av fjoråret en egenkapital på 13,04 millioner kroner. Overføringen fra streikefondet «redder» dermed egenkapitalen: Den ligger nemlig ifølge budsjettpapirene an til å øke til 13,22 millioner kroner ved utgangen av neste år.

 

Interessert i medienyheter? Følg Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Fallende inntekter

NJ hadde per 16. november 6.767 fullt betalende medlemmer, og budsjetterer med en nedgang på 300 medlemmer til 6.470 i snitt for neste år. Medlemstallet i foreningen har falt jevnt og trutt siden det utgjorde 7.755 medlemmer i 2008.

Fagforeningen har imidlertid ikke bare klart å opprettholde, men faktisk øke inntektene ettersom kontingenten justeres i tråd med lønnsutviklingen. I 2008 var kontingentinntektene på 40,3 millioner. I fjor var de på 45,97 millioner kroner.

Men nå innhenter tyngdelovene NJ. For første gang så langt tilbake tallene går, til 2004, vil inntektene for inneværende år falle tilbake til 44,5 millioner kroner. Neste år budsjetteres det med et ytterligere fall til 42,94 millioner kroner, som er på nivå med 2011-regnskapet.

Hittil har inntektene i år med fallende medlemstall blitt reddet av at kontingenten justeres opp i tråd med journalistenes lønnsvekst. Men når hele den norske økonomien nå begynner å merke konsekvensene av en kraftig svekket oljepris, er utsiktene til videre lønnsvekst heller magre.

Det er også i tråd med NJs forventninger til de kommende forhandlingene. «Neste års hovedoppgjør blir vanskelig. Det er lite som taler for et godt økonomisk oppgjør,» heter det i et notat. NJ skriver at mye taler for at LO legger opp til et nulloppgjør, og at NJ må gjøre en vurdering når lønnsstatistikken foreligger i april om det overhodet er grunnlag for å kreve noe utover forhandlingsresultatet i LO-området.

Fra før er det dessuten en gryende motstand mot å øke kontingenten ytterligere. På et landsstyremøte tidligere i høst kom det fram økt skepsis til ytterligere heving av kontingenten. Landsstyret vedtok at kontingentpolitikken skal utredes før en eventuell endring som må vedtas på landsmøtet i 2017.

«En maksimal kontingent på 7.584 kroner. Det er ganske mye det. Dette er vi nødt til å se nærmere på» - NJ skal vurdere kontingentpolitikken sin

Rom for aktivitet

Til tross for de magre utsiktene, understreker NJ at forslaget til budsjett fortsatt gir «rom for stor aktivitet». 2016 vil gi økte kostnader ettersom det er et år med hovedoppgjør. Det årlige såkalte styrkeløftet, som er en samling for Journalistlagets tillitsvalgte fra hele landet, videreføres på bekostning av andre kurs.

Ettersom 2015 ligger an til en liten bedring sammenlignet med budsjettet for inneværende år, konkluderer NJ med at «budsjettet for 2016 kan vedtas uten ytterligere kutt.»

Brutt ned på enkeltposter øker posten sentral drift fra 30,1 millioner kroner til 34,3 millioner kroner neste år. Organisasjonsbygging reduseres fra 10,9 millioner kroner til 8,4 millioner kroner. Medlemsservice øker fra 6,9 millioner kroner til 7,8 millioner kroner og faglig arbeid øker fra 0,9 millioner kroner til 1,3 millioner kroner.

Overføringen til Journalisten er en del av medlemsservice og øker med 2,3 pro|sent til 442 kroner per medlem ved 1. januar 2016. I NJs estimat legges et medlemstall på 9.143 til grunn, noe som gir en overføring på 4,04 millioner kroner.

 

 

Powered by Labrador CMS