Olav A. Nyhus, som er juridisk direktør i NRK og kringkastningssjef Thor Gjermund Eriksen møtte pressen i Radioresepsjonen på Marienlyst. Foto: Andrea Gjestvang
Kringkastingssjefen mener NRKJs regnestykke ikke gir riktig bilde
– Umulig å ha høyere lønnsvekst enn i andre medier.
Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Tirsdag klokken 13 gikk 1.700 NRK-journalister organisert i Norsk Journalistlag (NJ) ut i streik.
Annonse
Dagsnytt-sendingen rett etterpå var helt stille, og på NRK Alltid Nyheter spilles det nå musikk.
– Dette er sterkt beklagelig og leit. Jeg må beklage overfor publikum som får et mye dårligere tilbud, sa kringkastinssjef Thor Gjermund Eriksen da han møtte pressen på NRK Marienlyst tirsdag ettermiddag.
NRKJ har gått til streik fordi de ønsker å tette et lønnsgap som de mener er på 110.000 kroner opp til journalistkolleger i store mediehus som VG, Dagens Næringsliv, TV 2 og Bergens Tidende.
Den sammenligningen syns kringkastingssjefen er misvisende.
– Jeg vil understreke at det er inngått avtale med de fem andre klubbene i NRK, innenfor ramma på 2,8. Det er umulig at NRK-ansatte skal ha en mye høyere lønnsvekst enn i andre medier, ikke minst på grunn av lisensfinansieringa. Vi har også et samfunnsansvar her, sa Eriksen til pressen.
Han påpekte at det i hovedsak var lønnskravet partene var uenige om.
– Rettigheter til vikarer og kompetanse er noe alle er opptatt av. Jeg er sikker på at vi hadde klart å bli enige om det handlet om kun disse to kravene, sa Eriksen.
Korte nyhetssendinger
Han møtte pressen sammen med juridisk direktør Olav Nyhus og fungerende mediedirektør Marius Lillelien. De tre fortalte at det vil være innhold i NRKs kanaler, men i et begrenset omfang.
– På TV vil vi det bli sendinger som allerede er produsert, på radio vil det bli musikk. I tillegg blir det noen korte nyhetssendinger, sa Lillelien.
Disse skal redaktører lage, eller journalister som ikke er organiserte, opplyste Eriksen og Nyhus.
NJs retningslinjer for en streik sier at uorganiserte journalister, redaktører, eller andre i bedriften jobbe ikke skal utføre streikende journalisters arbeid, men NRK forholder seg til det såkalte delegasjonssynspunktet i dette spørsmålet, opplyser Nyhus.
– Så dere er uenige med NJ om at dette kan være streikebryteri?
– Vi er nok litt ulikt syn der ja, sa Nyhus.
Annonse
– Praksisstudenter skal ikke jobbe
Han er usikker på om studenter i praksis tar del i streiken hvis de er organiserte, men studenter skal ikke settes til å jobbe, understreker han.
– Det som er viktig for oss er å opprettholde et praksistilbud som gjør det meningsfullt å være her. For de kan jo ikke være her alene, og vi skal i hvert fall passe på at de ikke settes til å gjøre en jobb. Vi skal passe på at vi ikke bedriver streikebryteri.
Like før streiken brøt ut ble Eriksen intervjuet på NRK, hvor programlederen spurte om hvorfor NRK-journalister skal ligge 110.000 kroner under i lønn sammenlignet med de andre mediehusene.
– Det er jo ikke et riktig bilde å sammenligne med de best betalte i VG, DN og TV 2. NRK har 1.700 medlemmer i Journalistlaget over hele landet. Det er et stort spekter over hele landet av ulik fagkompetanse. Så det er ikke et riktig bilde å sammenligne med de 100 best betalte journalistene i landet, sa Eriksen.
– Dessuten er NRK en veldig attraktiv arbeidsplass. Jeg opplever at vi får meget attraktive søkere. Nå handlet det om at vi skal ha en lønnsutvikling i tråd med hva det øvrige samfunnet har.